dissabte, 30 d’octubre del 2010

EL CORTIJO (1940-1962)


Quan acabada la Guerra Civil es va anar completant la urbanització de la zona nord de la Diagonal des de Francesc Macià (aleshores Calvo Sotelo) fins a Pedralbes, la vida nocturna barcelonina d'un cert nivell social s'anà desplaçant des del centre de la ciutat cap aquesta zona, especialment a l'estiu, quan molts dels locals oferien actuacions a l'aire lliure en espais ajardinats. 
Prenent la vorera muntanya de la Diagonal en direcció a Esplugues des de Calvo Sotelo, quan s'acabaven les cases apareixia el primer d'aquest locals: El Cortijo. Era situat al número 612 de la Diagonal prop de la cantonada amb l'actual carrer Beethoven. En aquell espai, El Cortijo oferia servei de restaurant a l'aire lliure i ball amb música d'orquestra per amenitzar les caloroses nits estiuenques.
El Cortijo va desparèixer a començaments dels anys seixanta quan es va acabar d'urbanitzar el carrer Mestre Nicolau i es van aixecar els últims edificis en aquella zona. Encara avui en un d'ells, el de Diagonal 608, s'hi pot veure un rètol amb el nom Edificio El Cortijo a l'entrada de la finca.

*1948.- Publicitat del restaurant El Cortijo.



*1948.- Aquell any, durant les Festes de la Mercè, El Cortijo va instal·lar un envelat al jardí del local que va oferir també espectacles infantils (Anunci publicat a La Vanguardia del 28 de setembre de 1948).



*1958.- Publicitat del restaurant El Cortijo.


*1960.- Ubicació exacta del restaurant El Cortijo (òval vermell) a la cruïlla de la Diagonal amb els carrers Beethoven i Mestre Nicolau. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1962.- Vista aèria i emplaçament de El Cortijo molt poc abans de l'inici del seu enderroc. Al fons la plaça de Calvo Sotelo, avui Francesc Macià. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).

5 comentaris:

  1. La meva Mare hi havia anat a ballar.
    Records d'una època que queda molt lluny en el temps.

    ResponElimina
  2. Van tancar quan jo començava la carrera d'Arquitectura uns quants centenars de metres més cap enllà. Com sempre, gràcies. Sou imprescindibles.

    ResponElimina
  3. Em podrieu dir qui fou l'empresari i propietari del Cortijo?
    Gràcies

    ResponElimina
  4. El NO-DO (34A, 23-08-1943) mostra imatges d'un festival cinematográfic que es va celebrar a "El Cortijo". A partir del segon 29. És la primera notícia. Salutacions

    ResponElimina
  5. https://www.rtve.es/filmoteca/no-do/not-34/1467518/
    La url del NO-DO

    ResponElimina