dilluns, 1 de novembre del 2010

VELÒDROM PARC D'ESPORTS (1909-1910)


*1909.- Una vista panoràmica del Velòdrom Parc d'Sports. (Font. Hojas Selectas. Núm. 1/1909. Biblioteca Nacional de España)

*1909.- Una altra foto on s'aprecia l'estructura de fusta que sostenia les corbes peraltades. (Font: La Ilustració Catalana

A començaments de 1909 l'antic camp de futbol del carrer Muntaner va ser convertit en velòdrom a iniciativa del ciclista belga  Victor Touron, que havia actuat diverses vegades a Barcelona, i que, convertit en empresari, va invertir en la construcció d'una corda de fusta amb les corbes inclinades seguint el disseny dels millors velòdroms europeus. 
Les obres es van iniciar el 18 de gener i en poc més de dos mesos el nou recinte quedava enllestit. El 28 de març de 1909 es va inaugurar amb el nom de Velódromo Parque de Sports, que ocupava el solar delimitat pels carrers Muntaner, Coello (avui Londres), Casanova i Indústria (avui París).

* Un plànol del velòdrom (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo

Malgrat l'eufòria inicial, el negoci no va a anar tant bé com s'esperava. L'assistència de públic i les recaptacions eren molt escasses. Els ciclistes que actuaven al velòdrom eren gairebé exclusivament estrangers i poc coneguts (o gens) per l'afició barcelonina a l'esport de la bicicleta. Això va fer decidir Touron a vendre el negoci i el velòdrom canviaria d'amos a començaments de 1910. L'octubre de 1909 la premsa ja anunciava la posada en venda del velòdrom, fet que va fer perillar la celebració de les proves del campionat d'Espanya de velocitat i mig fons, que finalment el velòdrom va poder acollir al novembre d'aquell any.
* 1909 - Els ciclistes a punt per a la sortida a la pista del Velòdrom Parc d'Esports

Una nova empresa, al capdavant de la qual hi figurava el ciclista italià retirat Francesco Alberici, va reobrir el velòdrom el dia 30 de gener de 1910. El recinte, a banda de les proves ciclistes va acollir també d'altres disciplines esportives. El 23 de maig de 1910 a la pelouse (zona central) de la pista s'hi va celebrar el primer partit d'hoquei herba jugat a Espanya. No obstant això, la vida d'aquest velòdrom fou efímera, ja que l'any següent (1911) la pista seria enderrocada i l'espai reconvertit novament en camp de futbol. L'Espanyol hi va començar a jugar el seus partits des de finals de febrer de 1911. 
El record d'aquella instal·lació esportiva queda avui encara testimoniat per l'existència del Bar Velódromo al carrer Muntaner tocant a Londres.

2 comentaris:

  1. Hola,
    Penso que tinc una fotografia d'aquest velòdrom en que es veu de forma panoràmica i que es correspon en aquesta construcció.
    La qualitat de la foto física està una mica malmesa però es veu perfectament tota la construcció.
    Si esteu interessats en dieu com puc feu-se-la arribar.
    Miquel

    ResponElimina
  2. Bona tarda,
    a l'hemeroteca de la "Biblioteca nacional de espana" disposeu de la publicació "Hojas Selectas" de l'editorial Salvat. A l'edició de 1909, pàgina 562 apareix la foto d'aquest velòdrom.
    Pep

    ResponElimina