dijous, 23 de desembre del 2010

PALAU DE LES ARTS DECORATIVES I APLICADES (1929-1954). Exposició Internacional de 1929

MIQUEL BARCELONAUTA


*1929.- Una vista de l'entrada principal del Palau de les Arts Decoratives i Aplicades, situada a l'avinguda de la Tècnica (actual carrer de la Guardia Urbana). Al fons es pot veure l'edifici que actualment acull l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la silueta del castell de Montjuïc.

Alguna vegada heu pensat què hi havia al lloc on avui s'aixeca el decadent Palau d'Esports del carrer Lleida?
Doncs bé, amb motiu de l'Exposició Internacional de l'any 1929 en aquell solar s'hi va construir el Palau de les Arts Decoratives i Aplicades.
Aquest Palau tenia una superfície de 12.000 metres quadrats i va ser dissenyat pels arquitectes Manuel Casas i Manuel Puig. En la façana del costat de l'avinguda de la Tècnica (avui carrer de la Guàrdia Urbana) destacaven dues torres acabades en cúpula i llanterna que li donaven un aspecte monumental en la línia del propi Palau Nacional. L'estructura de l'edifici girava al voltant d'un espai central cobert pel seu element més singular: una estructura rectangular de vidre, que sobresortia enmig de les dues cúpules. 
Acabada la Guerra Civil, el costós manteniment de l'edifici, que requeria reparacions permanents de la seva estructura, va aconsellar a les autoritats enderrocar-lo. L'oportunitat va sorgir quan Barcelona va ser escollida seu dels II Jocs Mediterranis, un esdeveniment esportiu que va comportar l'aixecament del Palau Municipal d'Esports al solar que havia ocupat aquest palau, que va començar a enderrocar-se a l'abril de 1954.

*1929.- Imatge de l'entrada principal al Palau de les Arts Decoratives i Aplicades a l'avinguda de la Tècnica. (Foto: Ortenbach

*1930.- El Palau de les Arts Decoratives i Aplicades vist des del capdamunt de l'avinguda de la Tècnica. Al fons  de la imatge s'entreveuen les siluetes de la Torre de la Llum i de les cúpules del Palau de l'Art Tèxtil.