dissabte, 22 de gener del 2011

PANOT DE LES ROSES.

 
 
 

Entre els models de panot que al llarg del temps han anat cobrint les voreres de Barcelona, n'hi ha un, el de les roses, que avui podem donar pràcticament per desaparegut.
Igual que el panot de la flor (sens dubte el més característic de la ciutat), el de les roses era de clara inspiració modernista, i va ser un dels primers que es van emprar per decorar les voreres dels carrers de l'Eixample.

Models de panot hidràulic de la Casa Escofet emprats avui en els carrers de Barcelona. El de les roses ja no hi és. (Cliqueu per agrandir).

Fent un exercici extrem d'observació encara n'hem pogut trobar alguns, que s'han salvat del pas del temps i de les renovacions de voreres. Probablement perque ocupen l'espai més pròxim a les façanes on generalment no hi afecten les obres de reparació d'avaries de les conduccions soterrànies dels subministres, i també perque, miraculosament, el tram de carrer no ha estat mai objecte de una reforma a fons de les voreres. Però el que podem assegurar és que aquest tipus de panot ja ni s'utilitza ni es reposa.
Si passeu pel carrer Diputació 51-53 (vorera muntanya), entre Calàbria i Rocafort, podreu veure encara algunes peces, majoritàriament malmeses i amb el dibuix ja poc marcat, de panots de les roses

Dos grups de panots de les roses dels poquíssims que encara es poden veure a les voreres de la ciutat.

4 comentaris:

  1. Al carrer de Londres 94-98 n'hi ha diversos, prop de les façanes peròtambé prop de la calçada. Estam més ben conservats que els del carrer Diputació.

    ResponElimina
  2. Per desgràcia el carrer Londres 94-98 ha estat re-pavimentat a la tardor de 2018 i aquests panots, realment extraordinaris, s'han perdut

    ResponElimina
  3. Sabeu algún lloc on es puguin veure posats a la vorera a bcn AVUI en dia?

    ResponElimina