diumenge, 22 de maig del 2011

HOTEL NÚM. 1 / EDIFICI DEL RELLOTGE. Plaça Espanya (1929-1990)



*1928.- Una imatge de la plaça Espanya en construcció amb l'Hotel. núm 1, encara amb bastides, com a teló de fons.


Entre 1929 i 1990 la plaça Espanya va estar presidida per un imponent edifici de maó vist amb una característica torre en la que hi havia emplaçat un gran rellotge. Aquest edifici, obra de Nicolau Maria Rubió i Tudurí, va encabir durant l'Exposició de 1929 l'hotel més gran del recinte, batejat com a núm. 1, on s'allotjaren un gran nombre de visitants. El conjunt abastava tota la vorera nord de la plaça, des de l'inici del carrer Creu Coberta fins al del carrer Tarragona.

 
*1928.- L'edifici del Rellotge a punt de quedar enllestit en una imatge captada des d'un dels finestrals de la plaça de toros de Les Arenes.
 
Acabada la Guerra Civil l'edifici va ser dedicat a altres finalitats, d'una banda va acollir una caserna de la policia (anomenada Cuartel de Belchite) i de l'altra s'hi instal·là l'Institut Municipal d'Educació amb un seguit d'equipaments (biblioteca, escola, etc). Als seus baixos fins el 1967 hi hagué el tipic i popular Bar La Pansa.
A l'octubre de 1986, mentre Barcelona lluitava per la seva nominació olímpica a Lausana, un atemptat amb cotxe-bomba davant de l'edifici va causar la mort d'un policia nacional del Cuartel de Belchite.

*1949.- L'edifici del Rellotge a la dreta, al costat de la plaça de toros Les Arenes i la font monumental de Jujol.

L'arribada dels Jocs Olímpics i la febre per dotar a la ciutat d'una bona oferta hotelera, varen precipitar la seva desaparició per construir-hi l'actual Hotel Catalonia Plaza. El solar era de propietat municipal i l'ajuntament va accelerar les obres. A finals de 1990 començaven els enderrocs i al maig de 1992 s'inaugurava el nou hotel. Tres propostes s'havien presentat per a l'edifici del nou hotel, dues d'elles plantejaven torres de 18 i 21 plantes respectivament, però finalment va guanyar la d'Enric Soria i Jordi Garcés, que era la més respectuosa amb l'entorn. El nou edifici evoca lleugerament l'antic mantenint una torre cúbica i un gran rellotge sobre la façana.


*1990.- Dues imatges dels últims dies de la torre del rellotge amb l'edifici a mig enderrocar.

8 comentaris:

  1. Hola! Tnc molta curiositat per saber què era l'edifici que hi ha a la banda esquerra de l'hotel, el q surt a la primera foto. Podries ajudar-me? Actualment és seu de l'institut municipal d'educació i de la biblioteca artur martorell. M'han comentat que antigament a la planta baixa hi havia uns banys públics, però voldria saber què hi havia a les plantes superiors.

    ResponElimina
  2. On ara està la caserna dels Mossos, hi havia un altre cuartel. Recirdeu el nom?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo recordar que se llamaba Cuartel del Capitán Asensi, pero mi memoria es flaca y no puedo asegurarlo al cien por cien

      Elimina
    2. Rectifico... el del Coronel Asensi, es que fue sustituido por el Hotel Catalonia Plaza... luego el otro debía ser el de Belchite... lo siento, pero ha pasado mucho desde mi infancia donde estaba en ambos cada día pues mi padre era policía en aquel tiempo.

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Hotel 1, actual Escola Francesc Macià (2 edificis de maó vist): abans es deia "Grupo Escolar Calvo Sotelo" y "Colegio Víctor Pradera" (nois). Allà vaig fer la EGB des de 1970 al 1980. Als soterranis on avui hi ha la Biblioteca Artur Martorell hi havien les "Termas Municipales, Servicio de baños y duchas". Hotel núm 2, el de la foto: albergava el "Colegio España"(noies) el "Instituto Municipal de Educación" y en Cuartel de Belchite (Policía Nacional). També fent cantonada amb el carrer Tarragona, als baixos hi havia el "economato" de la Policía Nacional. Hotel núm 3, enderrocat on hi ha avui el engendro d'edifici dels Mossos. Hi havia el "Cuartel del Capitán Asensi", negociado del DNI y pasaportes. A la terrassa de dalt recordo que de vegades se sentia una banda musical militar que feia assaigs.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I a l’edifici del Rellotge també va estar l’Institut d’Educacio Secundaria Ferran Tallada. Es feia FP

      Elimina
  5. Doncs amb l'enderrocament d'un edifici d'en Rubió i Tuduri, a part de fotre el ridícul van fer malbe la plaça... Com sempre!

    ResponElimina