divendres, 12 d’agost del 2011

MAS ROIG (Segle XV - 1915)

*1891.- El Mas Roig en una imatge de finals de segle XIX amb la seva torre de guaita que presidia l'edifici.

El Mas Roig, era una l'antiga masia del segle XV situada a l'actual barri del Guinardó, que disposava d'una torre de defensa. En temps del primer borbó espanyol Felip V, s'hi va insta.lar una caserna militar per controlar el pla de Barcelona i la ciutat. Una  gran trama de llargues galeries soterranies per facilitar la fugida en cas d'atac envoltava la caserna i el mas.
Durant el segle XVIII, es van trobar a la finca restes arqueològiques d'unes termes o banys de l'època romana, troballa força habitual en moltes de les masies medievals de la zona.
En començar el segle XX, la finca i la masia eren propietat del banquer Josep Maria Valls i Vicens un dels socis de la banca Magí-Valls. El seu fill Manuel Valls, home de gran fe catòlica, va cedir el Mas Roig a les monges cistercenques durant el periode 1909-1913 posterior a la Setmana Tràgica. Les religioses havien tingut que fugir del Monestir de Valldonzella a Sant Gervasi, que havia estat cremat durant els aldarulls de la setmana tràgica a l'estiu de 1909. Les monges s'hi van instal·lar fins que varen poder retornar al seu antic emplaçament.
El 1915 la finca i el mas van ser venuts a l'industrial Joan Roig i Mallafré, que va iniciar les obres, que es perllongarien fins el 1917, per convertir l'antic Mas en la Torre dels Pardals.

3 comentaris:

  1. li van dir Mas Roig a partir que el va comprar la família Roig cal a 1916 més o menys, perquè el propietari era un farinaire de Reus amb el cognom roig, que és qui la va convertir en una torre modernista. Quan era només un mas sempre ha estat la Torre dels Pardals.

    ResponElimina
  2. li van dir Mas Roig a partir que el va comprar la família Roig cal a 1916 més o menys, perquè el propietari era un farinaire de Reus amb el cognom roig, que és qui la va convertir en una torre modernista. Quan era només un mas sempre ha estat la Torre dels Pardals.

    ResponElimina
  3. trobo a faltar Can Fargas a Horta Passeig Maragall / Font d'en Fargues

    ResponElimina