dijous, 15 de setembre del 2011

SALA GRAN PRICE. Casanova-Floridablanca (1934-1973)

Agraiments a JORDI ARTIGAS CANDELA


*1972.- El Gran Price poc abans de la seva desaparició. (Foto: Antoni Civantos Lambea


*1934.- Dibuix de la façana exterior del projecte del Gran Price.

Inaugurat la nit de Cap d'Any de 1934 aquest local, projectat per l'arquitecte Marino Canosa, es va aixecar sobre el solar ocupat anteriorment per la sala de ball La Bohemia Modernista i amb el temps es va convertir en el temple de la boxa barcelonina. Tenia una capacitat per 5.000 persones i durant els convulsos anys del període republicà va acollir també nombrosos mítings i actes polítics. Durant el franquisme s'hi celebraven matinals de lluita lliure i dins el món de la boxa el local va adquirir fama internacional fins a ser conegut com El Coliseo de las Rondas. Al Price hi van triomfar púgils com el melillenc Mimoun Ben Alí i Pedro Carrasco. El 20 de novembre de 1969 la sala es va omplir de gom a gom per veure en acció al boxejador basc José Manuel Ibar Urtain, famòs en aquell temps per la seva rapidesa en deixar K.O. els rivals.

*1935.- Interior del Gran Price (Foto: Pérez de Rozas)


*1936.- Anunci en català d'una vetllada de boxa.




*1953.- 

Però a partir de l'incis dels anys 1970's el Price va posar també el seu granet de sorra en la promoció de la música catalana, no tant sols de la nova cançó sinó també de la més progressiva i laietana. Funcionava com a sala de ball i s'hi van celebrar concerts de Maria del Mar Bonet, Pau Riba i altres músics i cantautors catalans.
L'11 d'abril de 1970 un emergent Pau Riba hi va presentar el seu disc Diòptria, en un concert que els responsables del Palau de la Música Catalana no varen voler acollir. L'espectacle, presentat amb el nom de Elèctric Tòxic Claxon So, incorporava una moto de 750 cc que travessava tota la platea fins a l'escenari. Els cineastes Carles Duran i Joaquim Jorda varen filmar el show.
Uns dies després, el 25 d'abril de 1970, s'hi va celebrar el Primer Festival Popular de Poesia Catalana. La trobada va passar a la història com El Price dels Poetes, i va aplegar la representació més important de totes les tendències de la poesia catalana del segle XX (Salvador Espriu, Jordi Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Jordi Sarsanedas, Josep Maria Llompart, Jaume Vidal i Alcover, Xavier Amorós, Joaquim Horta, Francesc Vallverdú, Joan Colomines, Agustí Bartra, Feliu Formosa i Joan Oliver-Pere Quart).
Però el Price va arribar als últims anys del franquisme ja ferit de mort i assetjat per l'especulació de les immobiliàries, que veien en aquell xamfrà un lloc idòni per edificar-hi habitatges. Núñez y Navarro (qui havia de ser!) va adquirir finalment el solar. El 2 de març de 1973 va començar l'enderroc  i el Gran Price va passar a la història.



*1973.- Tres imatges de l'enderroc del Gran Price.

Una il·lustració del Gran Price, obra de J. Lloveras

34 comentaris:

  1. Te acabo de envíar una foto de narices ¡¡¡¡¡¡ Salut.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Miquel, com pots veure ja encapçala l'article

    ResponElimina
  3. Una precisió: el disc Dioptria, presentat al Price, és d'en Pau Riba

    ResponElimina
    Respostes
    1. És correcta la teva observació Jordi. Gràcies. No solament hem inclòs l'esmena sino que hem afegit alguna dada més sobre l'espectacle de la presentació del disc de Pau Riba.

      Elimina
    2. Si tutalment son dos L'ps o dos Compacts

      Elimina
  4. Algú podria dir que hi ha ara en el lloc del Price? Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs un vulgar edifici d'habitatges que va aixecar la constructora Núñez i Navarro.

      Elimina
    2. Naturalment ! Una cantonada i en aquells anys, ...

      Elimina
  5. mi abuelo era boxeador carlos garcia duro pegador megustar saber mas sobre el gran price y poder buscar informacion sobre sus veladas por lo que me cuenta mi familia era una gran boxeador por su edad y su enfermedad no le puedo preguntar como y donde puedo buscar informacion sobre el boxeo desde los 14 asta los 31 años el aora tiene 78 años.Se enfrento contra boby ros y mas nobres que aora mismo no me acuerdo si alguien me ayudar que costeste porfabor gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola. Puedes buscar en una web llamada BoxRec. Reúne los datos de todos los boxeadores profesionales del mundo de todas las épocas. Debes mirar en el apartado "búsqueda". Y ahí en "todos" e introducir el nombre y apellido de tu abuelo. Yo me he permitido hacerlo y he encontrado a un Carlos García español de Barcelona que peleó casi siempre en el Gran Price. Podría ser tu abuelo. Míralo tú para comprobarlo. Un saludo.

      Elimina
    2. saludos soy el hermano de boby ros tengo los datos de los combates de mi hermano y no sale ese nombre que tu das , ya somos pocos los ex boxeadores que quedamos de esos años yo quise emular a mi hermano y dispute 25 combates como amateur años 60-61-63 del pasado siglo , lo deje por ofrecerme mi oficio mas satisfacción que los golpes en el ring entonces de doce cuerdas , un saludo para ti y para cuantos ex boxeadores puedan leerme ......cuantos recuerdos de este lugar la catedral del boxeo de Cataluña y de Europa

      Elimina
  6. Al Price també s'hi celebraven a vegades festes de diferents gremis. M'agradaria molt saber si algú té una mica més d'informació sobre aquests events, ja que els meus avis es van conèixer en un festa del gremi de la polleria celebrada al Price, un novembre segurament entre 1950-1954. Segons recorda la meva àvia, aquestes festes creu que es celebraven el 29 de novembre. Em faria molta il·lusió si algú pot aportar alguna dada més, o va estar/coneix algú que anès en una d'aquestes festes i recorda alguna anècdota, o si sabeu quin gremi és ara l'antic gremi de la polleria.
    Enhorabona pels articles de la web, són històries que han de perdurar!

    ResponElimina
  7. en el Price aparte de veladas de boxeo y lucha libre se hacían veladas de baile con grandes orquestas , en el Price se entrenaban en su gimnasio boxeadores y luchadores era una bonbonera circular de si no recuerdo mal unos cinco pisos que se componían de palcos pista circular de parket y en un lado el escenario para la orquesta , en los palcos del Price muchos conocieron el amor al son de la música .

    ResponElimina
  8. Tinc un cartell de la Sala Grand Price, sobre les Festes del districte núm. IV, la representació de l'opera catalana d'en Lluís Gassó Carbonell i A. Cohí Grau. M'agradaria sàpiguer si algú em podria donar informació de quin any deu ser... Jo diria que deu ser pels voltants del 40-50, però aghrairia si algú em pugués ajudar a acotar més les dates.
    salutacions,
    Ramon Farré

    ResponElimina
  9. volia dir el districte VI

    ResponElimina
  10. Hola a tots! Per si és del vostre interès, la Fundació Setba organitza una exposició en torn del món de la boxa que es diu "Quadrilàter" i recuperen algunes imatges i cartells del Price. Inauguren el 5 de febrer de 2015!

    ResponElimina
  11. De bons records quant anave per veure la lluites del gran Tarres i els seus cops amb el cap que deixavo KO al adversari. Com son les coses,,,visc a l´edifici del mateix lloc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Y yo vivo enfrente, en un ático desde el cual tengo vistas sobre el edificio, Somos vecinos,. Veo todos los balcones y terrazas del edi9ficio actual.

      Elimina
  12. hola!
    algu te mes imatges del price? en especial de l'edifici.
    gracies.

    ResponElimina
  13. Ostres, avui en parlava amb una amiga. Jo hi havia anat de molt petit a veure lluita grecoromana!!!!

    ResponElimina
  14. Alguien sabe cuánto era la capacidad del Gran Price?

    ResponElimina
    Respostes
    1. unos 4.500 espectadores, yo vivia en la calle Tigre e iba a ver las matinales de lucha libre

      Elimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. yo vivía en la calle paloma y los domingos no faltaba todos me conocían como el pito mas bien como el pitoniso como era un chaval y no tenia entrada al que veía solo le decía que si podía entrar con el pues los peques no pagaban y asta alguna ves el portero me dejaba entrar ya tengo 70 años y mis recuerdos fueron muy felices en aquellos años después la música me puso en otra linea y fui a tocar con mi grupo los titanes un festiva que fue en 1965 ya que el hermano de los salvajes cuyo el cantante vivía en la calle el tigre era el tapicero de la calle juaquin costa al lado del
      bar la parra en total que esos años no volverán quedándome solo en la nostalgia hoy vivo en santa coloma de queralt muy lejos de mi distrito 5º

      Elimina
    2. Hola! Recuerdo que mi concierto que asistí fue en el Price , para ver a Brian Auger and the Trinity.Creo que el telonero er aun grupo llamado Armada...¿ Lo recuerda alguien más?

      Elimina
  16. Jo m'enrrecordo estimats amics, de les nits dels disabtes, Aranda, Guti, Gallarza,Lacoma ( bomber)Mateu, Brunet, Echevarria, Rafvela, El Cone Daidone, Blak Man, Angelo, Tarrés etc, etc, quins records més bonics.salut companys

    ResponElimina
  17. Bon dia, algú sap on podria trobar fotografies, el germà del meu pare era àrbitre de combats de boxa, es deia Antonio Faro. Moltes gràcies a tots.

    ResponElimina
  18. Y no olvideis los `progres' de aquellos años que también actuó Brian Auger y Julie Driscoll

    ResponElimina
  19. alguien sabe donde puedo encontrar referencias de Albert pons creo que fue semipropietario del Price o representante de boxeadores y luchadores de lo que hoy se conoce como Wrestlink

    ResponElimina
  20. alguien sabe si hay algun coleccionista que tenga entradas de lucha grecorromana o algún producto relacionado de los años 50 y 60?

    ResponElimina
  21. Alguien sabe donde podría encontrar entradas antiguas de lucha libre del Price? algún coleccionsita?

    ResponElimina
  22. Hola! Recuerdo que mi concierto que asistí fue en el Price , para ver a Brian Auger and the Trinity.Creo que el telonero er aun grupo llamado Armada...¿ Lo recuerda alguien más?

    ResponElimina
  23. Hola alguien tiene fotografías de las veladas de boxeo en gran price ? Gracias

    ResponElimina