diumenge, 13 de novembre del 2011

BABIECA. Discoteca. Valencia 72 (1972-1982)


Oberta a finals de 1972 i anunciada com una Boite-Scotch Pub, la discoteca Babieca tenia en realitat dos ambients ben diferents. D'una banda la clàssica discoteca amb llums i estridències i de l'altra el Pub amb actuacions en directe de música més suau i intimista.
En els seus primers anys, dirigit per Gerardo Yubero, el local va aconseguir una certa popularitat gràcies a una correcta campanya de màrqueting que aconseguia fer passar pel Babieca a molts dels famosos del món de la música espanyola que visitaven la ciutat. De fet, el local era un exemple més de l'establishment artistico-cultural de les acaballes del franquisme, sense cap concessió a la modernitat ni al sentit crític entesos des d'un punt de vista progressista.  
Les actuacions en directe eren d'artistes sudamericans poc coneguts. El grup paraguaià Los Benítez Barrios, Hugo i Perucho van ser alguns noms que van actuar al Babieca.
Cap a finals de la dècada dels 1970's el local va evolucionar cap a una discoteca convencional de barri fins desaparèixer ja entrats els anys 1980's.

*1972.- Publicitat de la Nit de Nadal al Babieca. Al cava encara es deia champaña i el personal es dividia en señoritas y caballeros. Les primeres pagaven menys a l'entrada.

7 comentaris:

  1. Miquel, he anat a poques discoteques, però aquest sí. Et puc assegurar que el darrer cop va ser entre 1980 i 1982. No puc ajustar més, però entre aquests anys segur.

    El que no puc saber, però, és si va canviar la direcció tot conservant el nom. Tens constància de les dates?

    ResponElimina
  2. Gràcies Enric, segurament van canviar de direcció. Estic buscant testimonis de gent que hi va estar.

    ResponElimina
  3. Ostres..¡¡ es cert, ja no me recordaba ¡¡¡

    ResponElimina
  4. Jo havia anat i recordo que just al costat havia un local dels mateixos propietaris anomenat "El Cid", potser és això que dius d'un pub. Ens passàvem de l'un a l'altre. De "El Cid" no he sentit a parlar mai més a ningú.

    ResponElimina
  5. Jo vaig conèixer el Babieca el 1971. Era simplement discoteca, planta carrer i soterrani cap a l´any 72; llavors es va fer a la planta carrer el pub. Amb això es van fer algunes modificacions, com la barra de dalt per ús del pub, al qual actuaven, com es referien anteriorment, cantants sud-americans no gaire coneguts, però que anaven fent el recorregut per tots els pubs de Barcelona. Afegir als comentats abans els "Brasil 200", que també ho feien molt bé. En conjunt, la direcció era formada per en Gerardo i tres socis més, un d´ells en Fernando, propietari del bar restaurant Victoria, just a l’altra banda del Babieca, al carrer Aragó, més tard propietari del Heavy Metal, i més tard de la sala de festes Tango.

    Just al costat de Babieca i a la planta soterrani era el Cid, que era una associació recreativa cultural, era d’ells mateixos i es feia discoteca els caps de setmana i festius; la resta es dedicava a llençada de dards, o concursos d’Scalextrics o altres activitats. Es comunicava amb el Babieca per una porta gran, tancada sempre per diferenciar un ambient de l’altre, encara que la música es posava des del Babieca. Aquesta porta gran servia de sortida d’emergència cap els dos locals en cas que passés alguna cosa. Nosaltres passàvem d´una sala a l’altra per darrera de la cabina on era el despatx dels locals.

    ResponElimina
  6. Vivía en Barcelona, frecuentaba la discoteca Babieca, momentos felices, los mejores años de mi juventud, soy Puertorriqueña y estudiaba en la universidade Centrar en Plaza Universidad, vivo en P.R.

    ResponElimina