dilluns, 19 de desembre del 2011

BOIRA. Bar musical. Amigó 47. (1978 - 1990's)



Al barri de Galvany, pujant per Amigó a mà esquerra abans d'arribar al mercat, va obrir portes el 1978 un bar musical que aviat aconseguiria acomboiar un segment de jovent de progressia més o menys d'origen benestant. El Boira formava part en el seus inicis d'una ruta que passava per altres locals de la zona com La Enagua, La Araña i Chapa. En aquells primers anys el local s'associava al consum de drogues i la clientela tenia aquell punt d'alternativa i contestatària que propiciava el fet que hi sovintejessin les redades. Així doncs, era força habitual trobar-se amb la policia buidant el Boira en actuacions contundents i per sorpresa.
Uns anys després, el Boira es va convertir en el local degà de l'aquell indret, que a partir de la meitat dels 1980's esdevindria una de les zones de més activitat nocturna amb proliferació de tota mena de bars i locals de moda. Al Boira sempre li va quedar l'estela de ser un dels pioners. Era un local no gaire gran, amb un passadís d'accés que ens portava a una sala gairebé quadrada, amb una barra a mà esquerra, molts tamborets, un billar i l'habitacle del DJ situat en un racó.  S'hi escoltava bona música i sovint acollia exposicions i performances. El disseny original del local era de Jordi Mambrilla i un dels seus propietaris va ser Enric Meier.
A començaments dels 1990's el local va ser reformat i refundat i d'acord amb el pas dels temps va canviar l'ambient i s'hi organitzaven festes d'allò més marxoses, però la seva etapa daurada sempre va ser la dels primers anys.

*1987.- L'interior del Boira vist des del racó del DJ amb un disc de vinil de Prince en primer terme i la barra al fons. (Foto: Eugeni Bofill)

15 comentaris:

  1. Oi! No tens cap imatge del Boira? Quina llàstima! en recordo tal qual dius, però més que en el bar i mobiliari una es fixava en un altre cosa... hehe.
    De l'Aranya el recordo com si fos ara, La gent estirada casi bé a terra amb els patins de roda posats! Recordo com anava vestida la meva germana: vermella de dalt a baix, fins i tot les botes! La sala era ammpla, oi? rectangular... amb moqueta? mal dit però és igual.
    Aix! Et dec aquella imatge encara. Miraré si avui ho recordo. Porto massa trànsit!

    Abraçades maques! I bon Nadal!

    ResponElimina
  2. Doncs sí, hem aconseguit una imatge del Boira, tot i que no molt clara. De La Araña també en parlarem un altre dia en una altra entrada.
    Bon Nadal.

    ResponElimina
  3. Hola a tots. Soc l'Enric Meier,(també conegut a aquells temps com en "Goyo".
    M'ha fet molta il.lusió trobar aquesta entrada. Si voleu saber coses del Boira, podeu visitar al FB ¿Tu también fuiste al Boira? Hi trobareu fotos i comentaris...esperem els vostres.
    Una abraçada molt forta als antics clients del Boira...malgrat les "redades" ;-)
    Enric Meier

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Enric! Sé que han pasado más de 10 años desde que dejaste este comentario y alomejor llego tarde, pero... Estoy preparando un documental sobre la Barcelona Mod de los 80 y estaría muy interesado en escuchar tu relato y en cualquier info adicional sobre los mods (y los rockers) que se aglutinaban entorno al Boira en los años 80. Te dejo mi mail por si me quieres contactar: cbs.aaron@gmail.com ¡Muchas gracias por avanzado y saludos!

      Elimina
    2. Nunca es tarde para releer esta entrada. Te contacto por privado y hablamos. Un saludo
      Enric “Goyo”

      Elimina
  4. El Boira durante los años 80, desde principios, fue un local mítico de los primeros mods de Barcelona, en el se celebraron varias actuaciones de los primeros grupos mods de la ciudad como Los Espías, Telegrama, y los míticos Brighton 64, los cuales tuvieron varios éxitos y han grabado varios discos y continúan en la actualidad.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Verás que he escrito a casi todo el que ha dejado un comentario en este post. Así que ya debes saber de que va el tema... Jejeje! Pues eso, que estoy muy interesado en escuchar la historia de quien quiera colaborar a construir el relato de la Barcelona Mod de los 80. Si me quieres escribir: cbs.aaron@gmail.com ¡Saludos y gracias!

      Elimina
  5. Sabeu quin any va tancar el Boira? Jo vaig viure al número 49 d'Amigó entre 1991 i 1994 i el recordo i a la vegada no el recordo. Sé que hi anava de tant en tant però no sé si a la mateix època. Gràcies.

    ResponElimina
  6. el boira lo abrieron tres amigos pep, ramon y patxi. Despues de unos ocho meses lo traspasaron a otros dos amigos luigi y manel los cuales estuvieron al frente del boira dos años. En esta epoca es cuando hubieron muchas actuaciones en directo y como decis muchas redadas.Yo tengo alguna foto del boira pero de una calidad no muy buena. Yo soy manel dueño del boira durante esos dos años 1978- 1980

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Estoy preparando un documental sobre la Barcelona Mod de los 80 y me interesa tu relato. ¿Dónde te puedo contactar? Muchas gracias por avanzado!

      Elimina
    2. Soy el que ha dejado el comentario anterior. Pongo aquí mi email, que será más sencillo, si me quieres escribir para colaborar: cbs.aaron@gmail.com ¡Gracias y saludos!

      Elimina
  7. Recuerdo perfectamente a "Goyo" abriendo el Boira, o hablando con los porteros del 47, Sra. María y Sr. Joan.
    Entonces yo era bastante joven. Vivía en la misma manzana y cierto es lo que se dice aquí, se podía ver mods y muchas redadas. Eran otros tiempos.
    Probablemente es de los primeros pubs que pisé junto con El Linea de la calle Sagués. En ambos trabajaron dos ex amigos que muchos recordarán, Amadeu y Juanes. Lamentablemente, ambos fallecidos.
    Gracias Barcelonauta por rwcordarnos estos lugares de la Barcelona desaparaguda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo mismo que al compañero que escribió en 2021: me interesa tu relato y cualquier info que puedas aportar de aquella época en relación al movimiento mod y la gente que se aglutinaba entorno al Bar Boira. Si podemos contactar de alguna manera seria genial. ¡Muchas gracias y saludos!

      Elimina
    2. Soy el que ha dejado el comentario anterior. Pongo aquí mi email, que será más sencillo, si me quieres escribir para colaborar: cbs.aaron@gmail.com ¡Gracias y saludos!

      Elimina
  8. Hola! Potser hauria anat més ràpid deixant un comentari al post, i no anant un per un a tothom que havíeu comentat... Però em temia que us pensèssiu que era un bot o un d'aquests xats d'intel·ligència artificial... Jejeje! Doncs això: estic preparant un documental sobre la Barcelona Mod dels 80 i m'interessa escoltar qualsevol relat relacionat, i agrairïa també si algú té algun material gràfic relacionat. Deixo el meu mail per qui vulgui col·laborar: cbs.aaron@gmail.com ¡Moltes gràcies a tothom per avançat i salut!

    ResponElimina