dimecres, 16 de febrer de 2011

HOTEL COLON (II) Plaça Catalunya (1918-1941)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


El primer Hotel Colón (1902-1918) va tenir un digne successor quan el 1918 va reinaugurar-se un cop reformat i ampliat el vell establiment. En el seu lloc s'hi va aixecar un nou hotel de set plantes d'alçada i 200 habitacions totes amb bany. Les obres havien començat el 1916 per iniciativa del propietari Ramon Pou i Riu, que va encarregar el projecte a l'arquitecte Enric Sagnier (1858-1931). La remodelació es va acometre en dues fases amb l'objectiu de mantenir l'activitat de l'hotel. La primera fase afectava només a la meitat de l'edifici i la segona, que es va perllongar fins el 1919, va permetre acabar l'obra. L'aspecte exterior de la façana va canviar del modernisme al noucentisme.

*1917.- Curioses fotos on el nou Hotel Colón es veu a mig construir. Una part apareix ja enlairada, mentre que la que fa cantonada amb el passeig de Gràcia encara llueix la cúpula modernista de l'antic hotel. Els propietaris no varen voler que el negoci es ressentís per causa de les obres i aquestes es van executar en dues etapes per no haver de tancar l'establiment. Segons explica Sempronio, la terrassa del Colón va ser una de les més animades de la entremaliada Barcelona dels anys 20. Allà s'hi trobaven els tertulians de la penya vanguardista de Sebastià Gasch a la que s'hi va afegir el poeta Federico García Lorca quan va arribar a la ciutat. Fou en aquella mateixa terrassa on va ser assassinat d'un  tret Ròmul Bosch i Alsina l'any 1923. Hi destacaven dos tipus molt pintorescs: la florista Elisa i el porter Wladimir.El 14 de novembre de 1924 s'hi va inaugurar la primera emissora de radiodifusió d'Espanya EAJ-1 Ràdio Barcelona. La sala de màquines era ubicada dintre de la gran cúpula que coronava l'edifici. L'emissora va ser traslladada només un any després al carrer de Casp. 

*1924.-La primera emissora de Ràdio Barcelona a l'interior de la cúpula de l'Hotel Colón.

*1932.- L'interior del bar de l'Hotel Colón.


*1934.- L'interior de l'American Bar de l'Hotel Colón en una postal publicitària.

Aquest Hotel Colón va ser testimoni dels moments més tensos de la història de la ciutat durant la República i la Guerra Civil. Va ser seu de sindicats i partits polítics i durant l'aixecament militar feixista del 18 de juliol de 1936 refugi ocasional dels militars rebels fins que, assetjats per les forces leials a la República, varen rendir-se i fets presoners.

*1936.- La façana de l'Hotel Colon després dels tiroteigs del dia 19 de juliol presentava nombrosos desperfectes com es pot comprovar a la imatge. Sobre el tendal es poden veure alguns matalassos que van ser emprats per evitar que les bales penetressin a les habitacions. (Foto: Carlos Pérez de Rozas. AFB)

Una altra imatge inoblidable de l'Hotel Colón és aquella en que apareix amb la façana colmada de pancartes i proclames comunistes, quan acollia la seu de les Joventuts Socialistes Unificades del PSUC i també de la UGT, i es va organitzar al davant de l'edifici una desfilada amb les imatges dels liders de la revolució bolxevic.

*1937.- La façana de l'Hotel Colón amb pancartes dels comunistes del PSUC i els retrats de Lenin i Stalin.

*1938.- L'Hotel Colon amb cartells del Casal Nacional de la Joventut a la façana, durant els ultims mesos de la Guerra Civil.


*1939.- 27 de gener. Els franquistes encapçalats pel general Yagüe arriben a la Plaça Catalunya per objectivar l'ocupació de Barcelona. A la façana de l'Hotel Colon encara es veuen restes del cartell del Casal Nacional. (Font: Belinogramme NYT. Col·lecció particular)


*1939.- Dibuix publicat a la contraportada del suplement il·lustrat del periòdic italià Il Corriere della Sera. L'Hotel Colon és testimoni d''una crema massiva de material subversiu a càrrec del "foc purificador al servei del feixisme redentor". (Font. La Domenica del Corriere. núm 7. Edició del 5-11 de febrer de 1939) 

L'Hotel Colón però, no va poder resistir el desenllaç de la Guerra Civil i el canvi de règim. La seva mera presència a la Plaça Catalunya provocava mals records als vencedors. Hi va haver algun intent de plantejar-ne una reforma i mantenir el seu ús hoteler. Es van presentar alguns projectes de reforma però el Banco Español de Crédito ja havia comprat l'edifici i no va trigar gaire en ser enderrocat i substituit per un nou edifici fidel a la linia neoclàssica estricta impulsada pel règim franquista. Així va emergir ben aviat la seu de l'oficina principal a Barcelona de l'esmentada entitat bancària, un edifici que destaca per la seva torreta central enganxada a la mitgera de la veina casa Pich i Pon i equidistant de Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia.

*1940.- L'Hotel Colón apareixia ja amb un rètol a la balconada que certificava la seva compra pel Banco Español de Crédito. Mentrestant, al centre de la plaça centenars de joves falangistes participaven en la missa de campanya del dia 2 de maig. (Foto: Josep Brangulí)


*1941.- Al gener d'aquell any l'arquitecte Eusebi Bona va presentar un projecte que intentava mantenir l'ús hoteler de l'edifici, de fet era com una nova reforma de l'Hotel Colón que no va arribar a reeixir. El nou règim semblava tenir sentenciat a mort aquell edifici.


*1940.- Una variant del projecte anterior en la que es prescindia de la cúpula de la cantonada amb Passeig de Gràcia. (Font: Col·lecció Maria José González)

*1942.- Dues fotografies grises i tristes on es veu l'Hotel Colón en fase l'enderrocament al fons, Mentrestant, en primer pla, membres del Frente de Juventudes reparteixen joguines entre els nens amb motiu de la Diada de Reis, sense que l'ordre, que tant exaltaven, estigui gaire present en la seva tasca de classificació del material. A la imatge superior es pot veure el governador civil Antonio Correa Veglison. (Fotos: Josep Brangulí)

*1942.- El poc que quedava de l'Hotel Colon durant la darrera fase d'enderrocament de l'edifici. (Foto: Arxiu Jorge Álvarez)


*1945.- El nou edifici del Banco Español de Crédito (a les dues fotos en construcció) va ocupar el lloc de l'Hotel Colón, que no va sobreviure a l'inici de la dictadura franquista. L'antic hotel va començar a ser enderrocat a finals de 1941 i el nou edifici bancari no va quedar enllestit del tot fins a finals de 1947.

Enllaç d'interès: La Barcelona Oblidada. (Enric Comas i Parer)