divendres, 2 de desembre de 2011

CARRER DEL MIGDIA (1850's- 1950's)

*1953.- Això es el que quedava del carrer del Migdia durant els enderrocs per obrir l'avinguda Garcia Morato. (Foto: Josep Postius)

Un dels carrers més cèntrics de l'antic Barri Xino era el carrer del Migdia. Naixia al carrer de l'Arc del Teatre i discorria en direcció al port fins a la Porta de Santa Madrona rera les Drassanes i la caserna del mateix nom. Segons Victor Balagué el seu nom prové de la seva orientació geogràfica. En la seva continuació en direcció  muntanya després de l'Arc del Teatre, el carrer prenia el nom de l'Arc d'en Cirés.
Era una via molt transitada a totes hores que durant molts anys va exercir com autèntic carrer major del Barri Xino. Els malfactors el tenien com a zona predilecta per col.locar tota mena d'objectes robats, que intentaven vendre a les mateixes voreres. El Teatre Circ Barcelona del veí carrer de Montserrat hi tenia una porta secundària per on entraven els artistes i els decorats.
Al llarg del seu curt recorregut, el carrer Migdia es nodria bàsicament de dos tipus d'establiments: les tavernes i els bordells. Entre les primeres, que tenien el seu centre neuràlgic a la cruilla amb Arc del Teatre, anomenat les quatre cantonades, hi destacaven  noms com Cal Beltrán, la Carmeta o El Gato Negro. Els prostíbuls, situats als baixos dels edificis eren miserables i solien tenir nom de dona: La Cartagenera, La Carmen, o La Irene. Una simple cortina separava el carrer de l'espai on els clients eren despatxats per les meuques un rera l'altre en un temps rècord. Completàven la llista de serveis oferits en aquest carrer les cases de dormir entre les quals La Valencia o Cal Pitoño n'eren els exemples més destacats.
Els edificis del carrer del Migdia van patir les conseqüències dels bombardeigs de la Guerra Civil a la zona portuària. El carrer va ser esborrat del plànol de la ciutat als anys 1950's amb l'obertura de l'Avinguda García Morato, (avui de Les Drassanes), una via ampla que va partir en dos aquella legendària zona de vici, delinqüència i mendicitat.