divendres, 30 de març del 2012

PASTAS ALIMENTICIAS RAMON FLO. CANALONS EL PAVO. Comte Borrell (1898-1945) i Calàbria/Manso (1945-1968)


La més coneguda marca de canalons al nostre país El Pavo va néixer al barri de Sant Antoni. Els seus origens es remunten a l'empresa Pastas Alimenticias Ramon Flo, fundada per aquest emprenedor empresari català el 1898. El seu primer obrador on fabricava macarrons i fideus era situat al carrer Comte Borrell al costat mateix del Mercat de Sant Antoni.
Ramon Flo i Valls va conèixer de l'existencia d'unes caixetes de pasta d'importació, que venien d'Itàlia, i  contenien 18 plaques de pasta separades per unes fines làmines de paper de color rosa. Era l'any 1911 quan Flo es va decidir a fabricar un producte similar en la seva petita fàbrica. Cada placa de pasta era segellada amb el nom comercial de Los Pollos i va començar a comercialitzar aquest producte. Però segons explicava el desaparegut gastrònom Nèstor Lujan, a l'any 1913 Ramon Flo va ser citat judicialment i acusat d'intrussisme, perque a França ja es comercialitzava des de feia temps un producte similar amb la marca La Poule. Fou aleshores quan Flo, aconsellat pels seus advocats, va decidir registrar la marca comercial El Pavo per als seus canalons. Era el 19 de gener de 1914.
Els canalons El Pavo varen passar a ser un ingredient de cuina de luxe com embolcall del farciment d'un dels plats de pasta més casolans i tipics per celebrar dies assenyalats del calendari.
L'any 1945 els fills de Ramon Flo, Antoni i Ramon, continuadors del negoci, varen construir una nova fàbrica. que va permetre desenvolupar encara més el producte. Era situada a la cantonada entre Calàbria i Manso, davant de l'actual Centre d'Atenció Primària i força propera a l'obrador original del seu pare. La nova fàbrica va permetre augmentar i modernitzar la producció de l'empresa, que a mitjans dels anys 1960's es va transformar en societat anònima. Va estar activa fins el 1968 en que es va traslladar al Poligon de Can Jardí a la localitat de Rubí.

4 comentaris:

  1. Que potser van tenir la marca Riera Marsà?

    ResponElimina
  2. Que las placas para la lasagna no se pegaban.Vamos anda.Vaya basura de producto.No vuelvo a comprar nada de esta marca.

    ResponElimina