divendres, 9 de març del 2012

TROCADERO. Discoteca. Travessera de Gràcia 218. (1970-1994)

El logotip de Trocadero amb la seva estètica pop i psicodèlica.

Trocadero va ser, sens dubte, una de les discoteques més animades i populars de la ciutat al llarg dels anys 1970's. Es va instal·lar al numero 218 de la Travessera de Gràcia, allà on aquest carrer torna a eixamplar-se passat el nucli antic del barri, entre el carrer Bailèn i el Passeig de Sant Joan (aleshores General Mola). El seu emplaçament era al mateix lloc que anteriorment havia acollit les piscines del Club Natació Catalunya i l'empresa Baños Populares de Barcelona. L'interior de la sala conservava encara molts vestigis i detalls d'aquell antic recinte. 
El local va obrir portes en els últims dies de l'any 1970 i aviat es va consolidar com un lloc de trobada d'esdeveniments musicals vinculats a programes radiofònics, presentacions de cantants i grups i altres celebracions ciutadanes que hi atreien un públic interclassista i força nombrós.
 
 *1971.- Luís Aguilé va actuar a Trocadero a l'estiu d'aquell any

*1971.- Anunci del Cap d'Any a Trocadero per rebre el 1972

*1972.- Trocadero en els seus primers anys de funcionament amb la pista plena de gom a gom.

Luis del Olmo va ser un dels primers en treballar per la ràdio des de la pista de Trocadero. Era un programa de llarga durada titulat De 12 a 12, que tots els dissabtes començava a migdia i acabava a mitjanit. Era l'any 1971 i hi actuaven estrelles emergents de la música del moment com Emilio José o Joan Baptista Humet. Jose Maria Pallardó, un altre clàssic del programes musicals de la ràdio dels anys 1970's, també va ser un habitual animador de Trocadero. El 1974 el local continuava oferint concerts de grups més progressius com Fussion.
Arribats els anys 1980's, altres animadors com Pepe Antequera, Javier Artiga i Albert Malla presentaven shows i jocs (Bingo Musical, La Ruleta de la Fortuna) des de la pista d'aquesta discoteca.

*1980.- Javier Artiga (ajupit a l'esquerra) presentant el seu Bingo Musical a la pista de Trocadero

En l'apartat dels mals records de Trocadero cal esmentar que era un dels local preferits del tristament famós violador de l'Eixample, Francisco López Maillo, per seleccionar les seves victimes i després abordar-les a la sortida.
La vida del local es va perllongar fins el 1994, quan va ser tancat amb l'objectiu de reformar-lo a fons per instal.lar-hi una mena de filial barcelonina de la famosa discoteca eivissenca Ku, però el projecte no va arribar a reeixir.

*1990.- L'entrada de Trocadero en els seus últims anys (Foto: Albert Malla)

38 comentaris:

  1. tanbien se llamo picina en el 1994 fue efimero barios meses

    ResponElimina
  2. EN EL 1954 ESTABA EL CLUB NATACION CATALUNYA...LO FRECUENTABAMOS LOS ALUMNOS DE LA ESCUELA DE PERITOS DEL EQUIPO DE NATACION Y CONOCI A RAMON ARCUSA ... APRENDIZ DE LA ELIZALDE.. ANTES DE FORMAR EL DUO DINAMICOS .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola: Estoy terminado de escribir un libro sobre el Dúo Dinámico. Hace un año me puse en contacto con Manolo de La Calva. Pensé que en dicho club nadaron Manolo de La Calva, y su hermano, Felipe. Estuve hace algunas semanas repasando los archivos del C.N.Barcelona, Manolo fue campeón de Cataluña, y también formó parte del equipo de Waterpolo.
      Un cordial saludo
      Antonio Herrera

      Elimina
  3. A mi hasta me conocia el Artigas de tantas veces que estaba en primera fila cuando hacia los concursos, jajaja. Y siempre que podia me elegia para subir a concursar (no siempre porque se notaria mucho)

    ResponElimina
  4. Manuel:El presentador/locutor es PEPE ANTEQUERA no ANTEQUERO y una anecdota de esta discoteca censuraron una publicidad de radio que decia TOCA,TOCA...TROCADERO.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament Antequera, Pepe Antequera per descomptat gran animador de la ràdio de l'època.

      Elimina
  5. tambien le llamaban " la sexta compañia " por la proximidad de la comandancia movil de la guardia civil de travessera de gracia

    ResponElimina
  6. La 3ª foto, la única que existe de la fachada exterior de la discoteca, es de mi archivo personal, ya que la habis utilizado sin haberme pedido permiso al menos podrías hacer constar la procedencia. Gracias, Albert Malla

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mil disculpes Albert, desconeixia que la foto exterior era teva. No tan sols ho hem fet constar, sino que t'hem inclòs amb els locutors radiofònics que varen animar al local a partir dels anys 1980's.

      Elimina
    2. Buenas tardes. Mi tio Pepe, trabajó de seguridad en esta discoteca en los años ochenta.
      Conservo muy buenos recuerdos de él , así como los llaveros de publicidad que nos trajo.
      Agradecería de alguien que pudiera conservar alguna foto mas de esta discoteca. Y si sale el mejor que mejor
      Gracias

      Elimina
  7. Esa 3ª foto no es de 1989 como decís, sino de Marzo de 1990. Entre 1985 y 1992 los viernes por la tarde realicé un show en directo desde Trocadero con los cantantes de moda que se retransmitía por la emisoras de Cadena Catalana

    ResponElimina
  8. Eloi Babiano es un historiador del barri de Gràcia que està cercant informació sobre Trocadero i que s'ha posat en contacte amb mi demanant dades. Si us interessa col·laborar amb ell el trobareu al facebook. Jo tinc alguna foto més del escenari de Trocadero, si us interessa ja em direu a quin correu puc enviar-les. Salut!

    ResponElimina
  9. ¡ felicitats a Albert i els cornistes de bcn per mantenir viu el record de una ciutat amb el autentic espirit barcelonì que molts gent al poder , suposso que per desconeixement, no mantenen adecuadament.

    ResponElimina
  10. Hola avui he sabut per TV3 de l'existència d'aquesta web, i he vingut ràpidament a veure la fotografía de Trocadero, allà ens varem coneixe i enamorar el meu marit i jo, i fins i tot de casats varem continua anat alguns diumenges. Ara soc vidua i em queden els bons records.
    Gràcies per compartir

    ResponElimina
  11. Exactament la Revista de la Federacio de Comercians de Gracia en el numero 41 de Juliol -Agost del 2013,el Sr. Eloi Babiano va publicar a les quatre planes centrals de la Revista, l'Historia de la Discoteca TROCADERO, el Sr. Eloi, es vare possar en contacte amb mi, per mediacio de l'amic Albert Malla, ja que Jo ( Josep Maria Cusso i Angles ) i Miguel Burgos varem ser els primers Disc-Jockeys de la Discoteca per que li comentes cosses i anecdotes del local, jo vareig esta a TROCADERO, fins a finals de Setembre del 1973, que vareig passar a portar com a Disc-Jockey les nits de PLANETA 2001.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exactament a la Revista "El teu comerc" de la Federacio d'Associacion de Comercians de Gracia, va sortit publicat a les quatre planes centrals l'Historia de la Discoteca TROCADERO, el Sr. Eloi Babiano Historiador de la Villa de Gracia es vare possar en contacte amb mi, per mediacio de l'amic Albert Malla, per que li espliques cosses i anecdotes de la Sala, ja que jo (Josep M. Cusso i Angles" i en Miguel Burgos, varem ser el primers Disc-Jockeys de TOCADERO, jo vereig esta fins a finals de Setembre de 1973, que vareig passar a portar com a Disc-Jockey les nits del PLANETA 2001 de Barcelona.

      Elimina
  12. yo habia participado varias veces en los concursos de baile que se hacian en trocadero ,me parece que hera sobre los años 76 78 me encantaba bailar y recuerdo que tiraban pelotas de playa me parece que hera Pepe Antequera tengo buenos recuerdos de trocadero .

    ResponElimina
  13. Jo vivía al davant. Abans d'esdevenir TROCADERO, vaig conèixer els banys públics, i la piscina on havía passat estones dels dissabtes a les grades veient els homes que nedaven, esperant al pare i al germà que sortíssin del barber que hi tenia el seu negoci. També utilitzava els banys atès que a les cases de Gràcia no en teníem i et proporcionaven tovallola i sabó. Tota una època!.

    ResponElimina
  14. Alli conoci a mi marido y aun seguimos juntos, alla por los 80.

    ResponElimina
  15. Yo también participe en los concursos de baile me encantaba que buenos ratos pase alli

    ResponElimina
  16. És possible que aquesta discoteca s'hagués convertit, en els seus darrers anys, en un local d'ambient gay?

    ResponElimina
  17. No entenc con al Josep maria
    Cusso parla de Trocadeo y ignora al disco jockey que realmente va fe de Trocadeo la discoteca mes importante de Barcelona y va organiza las concursos de ball y al que al va recumana par antes a Planerta 2001

    ResponElimina
    Respostes
    1. El verdadero disjokey de trocadero fue jose maria felip

      Elimina
  18. He arribat aquesta pagina cercan la musica que sempre obria la disco....algu recorda el titol i autor, crec que era xart ho shart chart....¡¡¡ crec que era la musica de una serie policiaca de televisió ....per cert el disjoquey fantàstic era l'anima del local...unic crean ambient precursor de noves tendencies...no recordo el nom

    ResponElimina
    Respostes
    1. La sèrie es deia Shaft i la musica: Theme from Shaft ", realitzada per Isaac Hayes.

      Salut

      Elimina
    2. No sé de quines dates parla vostè.
      Jo vaig anar a Trocadero per primera vegada el 1971, i la música que posaven per obrir la disc era l'himne d'Eurovisió. Que realment era l'himne de la UER (Unió Europea de Radiodifusió).
      Curiosament, aquesta música era una música religiosa. Va ser composta a la fi del segle XVII per Marc-Antonino Harpentier. És el "Preliudi" de la seva obra "Te Deum".

      Miquel. Una abraçada a tothom
      https://www.youtube.com/watch?v=tzFeBw2d8z0

      Elimina
  19. Anònim diguem el nom del Disc-jockey que dius que va fer que Trocadero la disco mes inportant de BCN i que em va recomanar per treballar a Planeta. I jo t'esplicare la veritat

    ResponElimina
  20. Hola Josep M. Soc Josep M. Cusso, disc-jockey junt em el company Burgos ( que vareig aprendre molt el seu costat, tot sigui dit) que varem inaugura TROCADERO i varem esta els tres primers anys, el tema que nosaltres posa em per compensar les seccions era La Oberture de Tommy del grup THE WHO. Espero que sigui la que tu recordabes. Una abraçada. Josep M. Cusso.

    ResponElimina
  21. Yo solia frecuentar esta disco, recuerdo que entre teniendo 17 años un sabado de Agosto y me enrollé con una tal Montse Capilla, que tenia 25 años y despues fuimos a su casa uuhhhmmm, que rica que estaba, estas por ahì Montse, soy Paco, si estas por ahí contestame, besitos

    ResponElimina
  22. Jo tambe tinc bons records de Trocadero. M'encantaba quan posaben Barry White "You are the first..." o al Roberto Carlos "Yo quiero tener un millon de amigos..." o Candilejas, Rock you Baby. Vaig tenir un amor que no va arribar a cuallar, pero de qui tinc bon record. Joventut!!!

    ResponElimina
  23. Yo estuve yendo durante los años 1976-1979. Muchísimos buenos recuerdos. Conocí a José Maria (disjockey). A veces subía a la cabina a charlar con él. Me acuerdo de la Sra. María (de los lavabos),perfumándote cada vez que entrabas y de su marido que hacía funciones de vigilancia. Me acuerdo de algunos camareros como Felipe, de su hermano, de la novia de Felipe, una morenas muy simpática, de Lorenzo que era de León y lis sábados por la noche esperábamos que acabara y le acompañábamos a su casa. Íbamos martes, jueves, sábados y domingos. Conocimos a Pepe Antequera y a Javier Artigas, que nos pasaba pelotas. Me acuerdo de actuaciones de Sandra Giacobi y de Paloma San Basilio. Conocemos a mucha gente de las que puedo acordarme de sus caras, pero no de todos sus nombres.

    ResponElimina
  24. Sigo pues no me dejaba más. Recuerdo que en los inicios tocaban el "love you baby" de Donna Summer. Hice buenas amistades que por desgracia se perdieron. Me acuerdo de Susana Mirasol (con la que tuve un romance que duró 11 meses), de Eva Mosquera y de su grup Me llamaban Sandokan, pues entonces la daban por ka tele y como tenía pelo largo y barba me quedé con el mote. Una época llena de felicidad que recuerdo con gran cariño.

    ResponElimina
  25. Alguien tiene fotos o informacion del Club San Jorge en la plaza cataluna? Estaba al lado de la pizzeria Plazza.

    ResponElimina
  26. Yo fui camarero de la pista de medio y alta y sobrino de la señora María la del perfume de los lavabos muy buenos recuerdos y mucho trabajo sobretodo las verbenas

    ResponElimina
  27. Jo vaig anar a Trocadero per primera vegada el 1971, i la música que posaven per obrir la disco era l'himne d'Eurovisió. Que realment era l'himne de la UER (Unió Europea de Radiodifusió).
    Curiosament, aquesta música esa una música religiosa. Va ser composta a la fi del segle XVII per Marc-Antonino Charpentier. És el "Preliudi" de la seva obra "Te Deum".
    Una abraçada a tothom de part den Miquel.
    https://www.youtube.com/watch?v=tzFeBw2d8z0

    ResponElimina
  28. Ió vaig conèixer al meu marit, quins temps, vaig anar duran cinc anys

    ResponElimina