diumenge, 8 d’abril del 2012

TALLERS DE SASTRERIA DELS MAGATZEMS "EL ÁGUILA". Sepúlveda / Rocafort

*1915.- Vista general dels tallers dels Magatzems El Águila a la cantonada dels carrers Sepúlveda i Rocafort.

Projectat per l'arquitecte Josep Domènech i Estapà (1858-1917), aquest edifici industrial d'estil marcadament noucentista es va aixecar a la cantonada dels carrers Sepúlveda i Rocafort. 
L'accés de la cantonada formava un pati d'entrada triangular protegit per un mur amb reixa i delimitat per vuit àmplies finestres. quatre per cadascún dels dos cossos de l'edifici, que s'interseccionaven en la porta d'entrada a la que s'accedia per unes escales externes. Aquesta porta principal era flanquejada per dues esbeltes columnes i coronada per un frontó circular. Al carrer Sepúlveda hi havia una altra porta per l'accés dels treballadors.
De l'interior del complex hi destacaven les grans naus on eren instal·lats els tallers de sasteria i costureria dels grans magatzems amb els corresponents vestidors (força més àmpli el de les dones, que conformaven la major part de la plantilla). La banda del carrer Rocafort era dedicada bàsicament a oficines, mostrari, exposició i venda a l'engròs. L'any 1918 ja hi treballaven 500 empleats.
L'activitat generada en aquest edifici va donar suport logistic i comercial als populars magatzems des de la seva originària botiga de la plaça Reial, d'abans d'obrir-se el gran edifici de El Águila a la plaça Universitat el 1925. Avui en el seu lloc, com en molts altres xamfrans del barri de Sant Antoni, hi ha un d'aquestst edificis d'habitatges despersonalitzats i repetitius del senyor Núñez i Navarro, aixecat a finals dels anys 1960's, amb cortines de color taronja als balcons.

*1915.- Una vista de la reixa que separava el pati d'accés del carrer.


*1915.- La porta principal d'accés a l'edifici flanquejada per dues columnes i coronada per un frontó circular


*1915.- Façana del carrer Sepúlveda. 

*1915.- Una vista del taller de sastreria i costureria en ple funcionament.



*1915.- Plànol de la planta de l'edifici amb les seves corresponents dependències i serveis.


*1933.- Un plànol municipal en el que s'ha identificat en un cercle vermell l'emplaçament dels Tallers El Àguila al barri de Sant Antoni. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per ampliar)