divendres, 11 de maig del 2012

EL TROPEZÓN. Dancing. Abat Safont/Tàpies. (1930-1939)

*1933.- Una imatge del local que ocupava El Tropezón. A la dreta es veu el carrer de les Tàpies i a l'esquerra la façana del Teatro Español.  

Durant els anys 1930's  molts bars de cambreres i dancings del Barri Xino i el Paral·lel varen reconvertir-se en el que s'anomenva bals-mussetes o balls-taxi. Els clients pagaven una quantitat fixa per cada ball que podien adquirir mitjançant tiquets. Una orquestra interpretava de manera continuada peces dels més diversos estils de ball (tango, pasdoble, vals, xotis, fox, rumba, etc) i el client escollia entre les noies ballarines (taxi-girls) que hi havia disponibles al voltant de la pista amb les que podien ballar durant poc més d'un minut. Després l'orquestra deixava de tocar i es tornava a començar. La proliferació d'aquests tipus de locals va propiciar la constituició d'una Associació de Bals Musettes de Catalunya que era presidida per Miquel Batista Font, amo del Bar Tabarín del carrer Nou de la Rambla 92.
El local anomenat El Tropezón al carrer Abat Safont 2-4, davant del Teatro Español i fent cantonada amb el carrer de les Tàpies, va ser un dels més populars d'aquesta modalitat. L'emplaçament del local al costat del Paral·lel era d'allò més envejable i oferia uns preus molt econòmics a 20 cèntims el tiquet, que es repartien a mitjes entre la taxi-girl i el propietari del negoci.

*1935.- Retall d'un anunci publicat al popular setmanari satíric Papitu, en el que es fan paleses les bondats del local amb les seves 60 nenes maques disposades a 20 cèntims el ball. (Font: Biblioteca de Catalunya. Arxiu Històric de la Ciutat. Col·lecció Joan Matabosch).

*1931.- Publicitat del ball El Tropezón a l'Almanac de Papitu

 
*1935.- Una altra imatge de la façana de El Tropezón des de la vorera d'Abat Safont.

El Tropezón era situat al mateix lloc que als anys 1920's havia acollit el dancing Gran Martinica i no va sobreviure a la Guerra Civil. A la posguerra aquest tipus de locals i diversions van ser prohibits pel franquisme i el solar que havia ocupat aquest ball va passar a acollir les populars Atraccions Caspolino (no confondre amb les de la plaça Gal·la Placídia)