dijous, 17 de maig del 2012

PRIMERES PLAQUES DE RETOLACIÓ DE CARRERS DE L'EIXAMPLE (Segle XIX)

Placa base de marbre o ceràmica amb la que es van començar a retolar els carrers de la ciutat, amb el seu caracteristic contorn sinuós. Avui se'n poden veure moltes de conservades a Ciutat Vella indicant apart del carrer, el barri, el districte i la mansana. D'aquestes a l'Eixample ja no en queden.


El model més antic i normalitzat de placa de retolació de carrers de Barcelona presentava un característic perímetre sinuós en forma de marc, que avui podem veure encara a molts dels carrers de Ciutat Vella, on s'han conservat en suport de marbre. Però aquest model també havia estat utilitzat als carrers de l'Eixample en les primeres retolacions de  les vies del Pla Cerdà a mesura que s'anaven obrint pas al Pla de Barcelona a partir de la segona meitat del segle XIX.
Els exemplars més antics d'aquest model de placa no tenien el gruix de les posteriors plaques de marbre sino que la seva superfície era ceràmica i sovint anaven pràcticament empotrades a la paret.
Avui han desaparegut totalment dels carrers de l'Eixample. Els últims exemplars es podien veure fa unes dècades a les zones més perifèriques de la quadrícula de Cerdà.

Dos dels últims exemplars supervivents als carrers de l'Eixample -avui ja desapareguts- que reproduien el patró original amb marc típic de les primeres plaques del segle XIX