dimarts, 18 de setembre del 2012

CAFÈ NOVEDADES. Passeig de Gràcia (1884-1917)

 
 
*1890's.- Dues imatges del primer edifici del Cafè Novedades. (Font: Lo Teatro Regional).
 
El Cafè Novedades, al costat del teatre del mateix nom (Casp 3), s'estenia per gairebé tot el tram de passeig de Gràcia comprès entre els carrer de Casp i la Gran Via.
El primer cafè va ser obert el 31 de desembre de 1884 i amb el pas dels anys es va anar ampliant i millorant. El 22 de setembre de 1896 s'hi va instal·lar la sala de billars, que ben aviat va tenir una gran acceptació entre la clientela.
L'any 1904 va ser profundament reformat pel mestre d'obres Josep Carrera que li donà un aspecte més luxós i sumptuós. Destacava per la seva lluminositat assolida per la grandària dels seus finestrals amb vistes al Passeig de Gràcia.
 

*1906.- El Novedades vist des de l'altre cantó del passeig de Gràcia. A la dreta es pot veure l'edifici del teatre. (Foto: Càtedra Gaudí)

El local, propietat de Joan Elias, era de dimensions considerables. Ocupava una superfície de 1.513 metres quadrats i configurava un complex lúdic que integrava el cafè, la sala de ball i els  billars. Disposava de 160 taules al cafè i 23 taules de billar amb un servei integrat per 83 persones.
Va desaparèixer el 1917 quan en el mateix solar s'hi van enlairar les elegants Cases Rocamora, projectades per l'arquitecte Joaquim Bassegoda i Amigó i avui encara visibles. A partir d'aleshores el cafè Novedades va passar a compartir local amb el  teatre veí del carrer Casp.


*1904.- L'interior del cafè després de la reforma executada per Josep Carrera. Al fons es pot veure la tribuna on s'instal·lava l'orquestra. (Foto: Thomas)



*1904.- Les taules de billar eren una de les grans atraccions del Novedades. (Foto: Arxiu Mas)