divendres, 23 d’agost del 2013

CASA CARULLA. Mallorca 212-214. (1902-1970's)

MIQUEL BARCELONAUTA

Entre les obres desaparegudes del gran arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931) cal destacar l'edifici d'habitatges conegut com a Casa Carulla que es va aixecar en ple Eixample, als números 212-214 del carrer Mallorca tocant a Enric Granados.


*1970's.- Una de les últimes imatges de la Casa Carulla (al centre de la foto), quan ja s'havia procedit a la col·locació de la tanca per començar l'enderroc.  (Foto: © enricsagnier.com). 

El projecte de la Casa Carulla data de 1900 i la seva realització es va completar el 1902. Era una edificació règia de planta baixa i quatre alçades en la que destacaven els tres frontons semicirculars de l'acabament de la façana. A sota del frontó central, que era més gran que els laterals, es podia veure una gran imatge escultòrica al·legòrica de la pintura amb reminiscències d'estil rococó.
Dissortadament i malgrat el renom del seu autor l'edifici no es va poder salvar de l'especulació salvatge dels anys 1970's i fou enderrocat a mitjans d'aquella dècada. Des de 1978 un nou immoble d'oficines i habitatges (Edifici Tesilia) amb façana de maó vist ocupa l'espai on s'aixecava aquesta obra tan poc coneguda del prolífic arquitecte Sagnier.

*1970's.- La figura al·legòrica a la pintura era una dona amb els braços estesos amb una paleta de pintor en una mà i pinzells a l'altra. La foto recull els últims dies de l'escultura amb les bastides ja instal·lades a punt per l'enderroc. (Foto: © enricsagnier.com)

*1978.- Una imatge publicitària de la promoció dels pisos i oficines de l'edifici Tesilia, que va ocupar el lloc de la desapareguda Casa Carulla.
 

4 comentaris:

  1. Una pena, com el que ha passat amb la part de Sagnier de la meravellosa Rotonda. Avui ha sortit citat aquest blog en portada i doble pàgina al Periódico, la conclusió és si algú trobarà a faltar edificis com el Tesilia aquest, si algun dia també desapareix. Felicitats pel blog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Tesilia aparentment té interès arquitectònic. Dic aparentment. La prova de que no deu ser així és que no en trobo informació. Qui en va ser l'arquitecte?

      Elimina
  2. Tiene que haber algún error porque en la ruta Sagnier, el edificio de Adolf Carulla está situado en la Rambla de Catalunya 121.

    ResponElimina
  3. Hi ha com a mínim tres edificis projectats per Sagnier per Adolf Carulla: Rambla Catalunya (1898), aquest de Mallorca (1902) i xamfrà Mallorca-Enric Granados (1902)

    ResponElimina