dissabte, 1 de juny del 2013

PLAÇA DE L'UNIVERS. Plaça de la salsitxa. Fira Internacional de Mostres (1960's-1970's)

Els anys 1960's varen suposar la consolidació de la Fira Internacional de Mostres a Montjuïc. Barcelona  va ser projectada com a ciutat ideal per a l'organització de fires i congressos i el règim abocava grans esforços a la seva promoció en aquest sector. 
La plaça de l'Univers del recinte firal de Montjuïc havia deixat de ser aquell espai màgic d'aigua i llum amb un complex de fonts de l'enginyer Carles Buigas que tant havia impressionat als visitants el 1929. La dictadura la va convertir en l'espai central d'aquestes fires i el lloc adquiria una especial rellevança durant els dies de celebració de la Fira de Mostres als mesos de juny. Els  límits de la plaça també havien canviat. L'antic Palau de Projeccions havia estat enderrocat i a la banda de Montjuic s'havien construit dos nous edificis: el Palau de les Nacions (avui palau de Congressos) i el Palau Firal, que era com una mena d'annex de l'anterior. A l'altre costat de la plaça continuava existint l'antic Palau número 1 amb algunes reformes, i a la banda del carrer Lleida el Palau Central (antic Palau de l'Art Tèxtil) vivia els seus últims anys abans de ser enderrocat per donar pas a la façana blanca i resplendent del Palau del Cinquantenari aixecat l'any 1970. L'antiga Torre de la Llum, escapçada i modificada a la part superior, continuava presidint l'accés directe a la plaça des del Paral·lel.
Durant els dies de la fira la plaça de l'Univers era el lloc d'allò més concorregut. S'hi instal·laven tota mena d'estands i casetes (algunes eren permanents) i esdevenia el centre d'avituallament i descans de tota la parròquia que visitava la fira. El flaire dels fums de les botifarres i del menjar que s'hi servia dominava absolutament l'ambient i les llargues cues i aglomeracions de gent per aconseguir el desitjat entrepà o una beguda donaven al lloc un aspecte de bullici permanent. Per això l'indret va ser batejat popularment amb el nom de plaça de la salsitxa.



*1967.- Dues vistes de la plaça de l'Univers durant la celebració de la Fira de Mostres. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)