diumenge, 22 de desembre del 2013

TORRE JOAQUIM PUJOL. Plaça Lesseps. (1900-1971)

Article elaborat amb la  col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ
 
 
 
Una de les obres menys conegudes, podria dir-se que gairebé ignorada, de l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana (1869-1937) és una torre modernista amb jardí, que era situada al número 18 de l'antiga plaça Lesseps, davant del templet d'accés a l'estació del metro i amb sortida posterior pel carrer de Mont-Roig. La finca era veina de les cases Ramos i limitava amb l'arrencada de l'avinguda Príncep d'Astúries que seguia el curs de l'antiga riera procedent de Vallcarca 
Construida l'any 1900 quan la plaça encara era oficialment coneguda com dels Josepets, la finca era propietat de l'empresari Joaquim Pujol.
A començaments de la década dels 1970's, la torre fou enderrocada i sobre el solar es va construir l'edifici Blau, als baixos del qual es va instal·lar el Drug Blau, un drugstore que no va tenir l'èxit que s'esperava.



*1962.- Vista aèria de les obres d'ampliació de la plaça Lesseps fins a la plaça de la Creu. La fletxa vermella assenyala la torre Joaquim Pujol, el jardí de la qual ja havia estat amputat per l'obertura de l'avinguda Príncep d'Astúries. (Foto: Fons TAF. Arxiu Nacional de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).