dimarts, 7 de gener del 2014

HAPPY BOOKS. Llibres d'oferta. (1987-2012)



 
A mitjans de la dècada dels anys 1980's van començar a prol·liferar a la ciutat botigues de llibres d'oferta de mitjana superfície que, al costat de les novetats editorials habituals, posaven a la venda edicions descatalogades i restes de sèrie de llibres que es podien adquirir a preus molt econòmics. Eren bàsicament edicions d'art i d'il·lustració, en molts casos d'editorials estrangeres. Els de l'editorial Taschen van començar a ser els que oferien una varietat més completa de títols. 
D'aquest grup de llibreries en van destacar ben aviat les de la cadena Happy Books, que va obrir tres botigues avui desaparegudes al centre de la ciutat. El promotor d'aquesta empresa fou Josep Pi i Caparrós, que va ser president del Gremi de Llibreters Antiquaris de Catalunya. Després de regentar com a copropietari al costat del seu germà la Llibreria Època a la plaça de Sant Jaume, Pi va decidir donar un gir copernicà al seu negoci i va apostar per posar a la venda llibres profusament il·lustrats, fins a totalitzar entre les tres botigues més de 4.000 metres quadrats d'exposició on s'hi barrejaven també altres articles com discs, regals, souvenirs i gadgets diversos. Al mateix temps, Happy Books editava també anualment una sèrie de titols i comprava lots de llibres a l'estranger que posava a la venda a preus molt competitius. Aquesta proposta innovadora va aconseguir revitalitzar un sector aleshores en crisi emergent com era el de les llibreries.
Als amics dels llibres ens quedarà per sempre el record d'aquestes tres llibreries, per les moltes estones passades regirant entre el múltiple i divers material exposat, fins al punt que es feia realment difícil sortir-ne sense passar per caixa i endur-se alguna cosa per la biblioteca de casa. 

Pelai, 20
El primer Happy Books que va obrir portes fou el del carrer Pelai, aleshores prop de la redacció de La Vanguardia. Es va inaugurar a l'estiu de 1987 i disposava de planta baixa i soterrani. L'accés a la botiga no tenia porta i l'aprofitament  de l'espai interior era excel.lent gràcies a la reforma  i decoració del local executada per Pepe Cortés que donava preferencia màxima a l'exposició horitzontal i vertical dels llibres. La botiga de Pelai va aguantar fins el 2012 quan va ser engolida per una marca de moda.
 
Passeig de Gràcia, 77
El desembre de 1988 s'obria el segon Happy Books en un local més petit al Passeig de Gràcia tocant al carrer Mallorca. Disposava d'un semientresol, un petit espai d'entrada a nivell de carrer i soterrani. El 2008 el local va ser ocupat per la botiga de luxe de la marca francesa Hermès.
 
Provença, 286
L'octubre de 1991 Happy Books va obrir la seva tercera botiga al costat del cinema Montecarlo. Aquest local va acabar esdevenint el buc insignia de la cadena. Era un espai molt noble amb un semi-entresol que incorporava al fons del local la novetat d'una cafeteria amb un agradable palauet interior que disposva d'una elegant terrassa-jardí. Era un espai idoni per acollir rodes de premsa sobre el món editorial i presentacions de llibres, que hi van sovintejar al llarg dels anys 1990's. Aquest Happy Books,  el més recordat i entranyable, va ser també el primer a tancar al gener de 2000 per esdevenir un restaurant del grup Tragaluz.

Allunyades del centre de la ciutat, Happy Books va disposar també de dues altres sucursals al carrer de Sants número 21 i a Gran de Sant Andreu número 183.
 
De la cadena Happy Books només queda avui la botiga de l'antiga llibreria de La Formiga d'Or al número 5 del Portal de l'Àngel, al bell mig de la zona més comercial i turística de la ciutat. Va ser oberta el desembre de 2003 per Bernat Fàbregues i Ingrid Pi, filla del fundador de l'empresa Jordi Pi Caparrós.