dimecres, 8 de gener del 2014

MONUMENT AL SOLDAT DEL POBLE. Plaça Catalunya. (1937)


*1937.- Figura del Monument al Soldat del Poble, aixecat al centre de la plaça Catalunya durant la Guerra Civil. (Foto: © Josep Maria Pérez Molinos).
  
El dia 14 de març de 1937 va ser enlairat al bell mig de la plaça Catalunya un monument al Soldat del Poble amb el que s'homenatjava l'exèrcit popular que lluitava contra l'aixecament franquista.
La figura feia uns dotze metres d'alçada i havia estat modelada per l'escultor Miquel Paredes  amb la col·laboració d'altres artistes com Adolf Armengol, Marcel·lí Porta i Josep Alumà. En el procés de modelatge, consistent en xopar amb guix trossos grans de xarpellera, hi havia participat també l'escenògraf Joaquim Bartolí.  L'escultura representava la figura d'un milicià a peu dret en posició de descans, que sostenia un fusell amb baioneta entre les mans.

*1937.- Dues imatges del monument en construcció ocult rera les bastides. (Fotos: Josep Brangulí / ANC)

Al solemne acte va assistir-hi el president Lluís Companys, que des d'una tribuna situada sobre la vorera de l'Hotel Victoria (on avui hi ha El Corte Inglés), va adreçar unes paraules a la mutitud congregada a la plaça. Com a teló de fons, els balcons de l'Hotel Colon apareixien engalanats amb pancartes del PSUC, l'UGT i les imatges dels líders soviètics Lenin i Stalin.
El monument va tenir una vida força efímera, amb prou feines va romandre uns pocs mesos a la plaça. La guerra començava  a allargar-se i el avanços de les tropes nacionals ja feien preveure que seria dura i sagnant.



 *1937.-  A la seva edició del dia 16 de març, La Vanguardia recollia així la jornada d'inauguració del monument. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)


*1937.- El president Lluís Companys present a la inauguració del monument (Foto: ANC)