dissabte, 21 de juny del 2014

BALTÀ / MESON BALTÀ / RACÓ D'EN BALTÀ. Restaurant. Aribau 125 (1900-2013)



Un restaurant històric que va superar els cent anys de vida en diversos formats fou el Baltà del carrer Aribau. Situat a la cantonada amb Rosselló va ser inaugurat a l'any 1900. Va començar com un típic i modest bar on  hi dinaven els treballadors del barri i posteriorment va esdevenir restaurant.
Als anys 1950's la marca Sal Magna sortejava un "sopar per a dos" al Meson Baltà entre els seus clients més fidels.
Als anys 1970's era un local idoni per celebrar-hi sopars de grups d'estudiants i d'empreses. El 1974 el restaurant va passar a mans de Santidrián que n'havia estat l'encarregat durant més de 10 anys. Els seus fills Sílvia i Ignasi es van posar al front del negoci el 1995.

*1967.- Un anunci publicat a La Vanguardia durant les festes de Nadal.

Transformat en Racó d'en Baltà, el restaurant va aconseguir mantenir una clientela fidel especialment formada per joves que ocupaven l'altell interior, sobretot els caps de setmana, gaudint d'uns àpats de bona qualitat a  preus ajustats.
En els últims anys el local va ser objecte d'una nova reforma i es va presentar com a Baltà Restaurant & Bar. La part del carrer Aribau va ser reconvertida amb bar de copes amb cadires i taules de fusta i entrada per la vella marquesina que conferia al local un aspecte cosmopolita entranyable. Per la seva part a la cantonada hi havia el restaurant, orientat cap a la cuina mediterrània. Tot plegat va ser decorat per l'artista britànic Steven Forster, que li va saber donar un to acollidor i bohemi a base de mobiliari i objectes vintage, materials reciclats amb parets de drap art i els discos de vinil com a referent estètic principal.

*2000's.- L'espai de la marquesina convertit amb bar de copes i decorat amb vinils penjats del sostre en els últims anys del Baltà.

Actualment (2014) el local està ocupat per una altre establiment anomenat Soda Bus, un bar modern d'orientació retro, que encara conserva alguns trets de l'antic Baltà, la marquesina sobre la vorera d'Aribau, les rajoles que componen una imatge de Mare de Déu de Montserrat envoltada d'escolanets al costat de l'entrada i la decoració trossejada de la paret exterior de la cantonada.
 
Un dels elements que s'han conservat de l'antic Baltà és aquesta composició de rajoles a la cantonada Aribau-Rosselló.