dissabte, 19 de desembre de 2015

EDIFICI ESTEL. Façana original. Telefònica. Avda Roma 73-91 (1975-2015)


1990's.- La façana principal de l'edifici Estel amb el rètol de Telefònica al seu cim. 

Entre l'any 1972 i 1975 la Compañía Telefónica Nacional de España, que encara exercia el monopoli de tota la telefonia al paísva aixecar un edifici singular per a la seva nova seu central a Barcelona en un solar de superfície triangular delimitat per l'Avinguda de Roma i els carrers Calàbria, Mallorca i Viladomat.
Aquest gran edifici acollia la Central Automàtica Interurbana de Telefònica i va ser construit segons un  projecte del reputat arquitecte Francesc Mitjans, que comptava en el seu currículum haver projectat entre d'altres el Camp Nou del Futbol Club Barcelona i la Casa Tòquio a Pedralbes.

1976.- Vista de la façana posterior de l'edifici Estel des de la cantonada Calàbria/Mallorca, 

L'edifici constava de dos cossos calarament separats però amb plantes contínues entre l'un i altre. El cos davanter, de més alçada i amb façana a l'avinguda de Roma, contenia els espais dedicats a l'atenció al públic en les plantes més baixes, i acollia aparells de telecomunicació i oficines de les plantes 6 a 11. L'element més característic de la façana era una successió de plaques orientables de color clar, que ocupaven gairebé tota la façana i modulaven l'entrada de llum. La major alçada d'aquest cos quedava compensada per una zona verda triangular a la cruïlla de l'avinguda de Roma amb Viladomat, que mai va plantejar-se com un espai accessible pel vianant sino com una mera superfície de gespa amb palmeres i altres arbres. La seu de Telefònica mai va ser un edifici agradable per al veins, que el veien com una construcció freda i molt poc atractiva semblant a una tossa de formigó recoberta de materials plastics.

*1972.- Secció de l'edifici en un plànol del projecte original. (Font: Jano Arquitectura)

*1972.- Plànol de la planta del conjunt de l'immoble.  (Font: Jano Arquitectura)


1976.- Les oficines d'atenció al públic situades a la planta baixa de l'edifici. (Font: Jano Arquitectura)

L'edifici va fer la seva funció durant més de trenta anys fins que al 2011 Telefònica va optar per traslladar els seus serveis a i oficines centrals a una torre de nova construcció a la zona del Fòrum. L'edifici Estel va quedar aleshores abandonat i el procés de degradació va ser creixent i imparable. Tot l'immoble va esdevenir aviat un objectiu prioritari pels lladres de coure que hi van fer l'agost. Els actes vandàlics, petits incendis i sorolls a les nits n'eren habituals. La policia hi va haver de fer diverses batudes amb detencions massives. Tal com ja s'havia esdevingut abans amb la plaça de toros de Les Arenes, l'interior de l'edifici es convertí en residència habitual de tot un grup de captaires i persones sense sostre que s'hi havien establert.


2000's.- Dues imatges a vol d'ocell de l'Edifici Estel

Finalment un grup inversor de capital indi va adquirir l'immoble i va promoure un projecte per reformar l'edifici i fer-hi habitatges i un hotel. El 2015 la façana original fou desmuntada i es va inicar la remodelació que li donaria un aspecte molt diferent al dels anys de Telefònica. 

*2015.- Desmantellament de la coberta de la façana per iniciar la reforma de l'edifici. 

2 comentaris:

  1. Uno de los edificios que más complejo me tienen en esta Barcelona.
    Un monumento al ladrillo con una vida efímera, al menos para lo que fue creado.
    Supongo que ahora será hotel, porque no le veo otra utilidad.
    Salut

    ResponElimina
  2. No, van a hacer pisos, muuuuchos pisos... nueva construcción. nova esquerra de l' eixample..

    ResponElimina