dimarts, 17 de febrer del 2015

LENCERÍA CASA MACIÀ. Fontanella 7 (1911-1934) i Ronda Universitat 22 (1934-1951)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ, EMÍLIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER


1920's.- Reclam publicitari de Lencería Casa Macià quan era al carrer Fontanella número 7. 

Botiga de gran prestigi i solera dins el segment dels establiments comercials dedicats dels gèneres de punt i tèxtil, Casa Macià fou fundada per Marcià Prat i Ribera (l'home era conegut com Macià i va decidir donar aquest nom a l'empresa). La primera botiga la va obrir al carrer Tapineria cantonada Sant Crist. L'enderroc de l'edifici l'any 1911 a causa de l'obertura de la Via Laietana, va propiciar el seu trasllat a un local més gran situat al número 7 del carrer Fontanella, molt aprop de la Plaça Catalunya. 


1920's.- Imatge exterior de la botiga de Lencería Casa Macià al carrer Fontanella número 7.

Marcià Prat  disposava d'una gran fàbrica tèxtil a la localitat de Les Franqueses del Vallès, des d'on proveïa la seva botiga de tota mena de roba per a la llar, jocs de taula, tovalloles, llençols, peces de cotó i altres complements tèxtils, que el féien un lloc especialment apreciat per les senyores a l'hora de realitzar les seves compres domèstiques. Mort el fundador el negoci va passar a nom de la vídua i posteriorment als seus fills i néts.

*1934.- Anunci informant del trasllat a Ronda Universitat (Font: Hemeroteca la Vanguardia)

* 1934.- Imatge exterior de l'establiment de Ronda Universitat 22

El 1934 la botiga torna a canviar de lloc i es trasllada al número 22 de la Ronda Universitat. El nou establiment presenta uns aparadors i un interior molt espaiosos i d'una gran lluminositat

* 1934.- Interior de l'establiment i tarja comercial



Acabada la Guerra Civil el local continuà en actiu al mateix lloc, als baixos de l'edifici que va acollir la seu principal barcelonina del Banco Zaragozano. L'últim trasllat es va produir en els primers dies de novembre de 1951 quan la botiga va passar a ocupar un altre local a la vorera d'enfront. Era al número 35 de la mateixa Ronda Universitat, tocant a Balmes.
Als anys 1970's Casa Macià va obrir també una sucursal a l'avinguda Pau Casals 13, fins al tancament definitiu de l'empresa a l'estiu de 1994.