dimarts, 29 de setembre del 2015

CASA FRANCISCO OLIVA. Construcció original i variacions del templet. Pelai/Rambla de Canaletes

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ, ENRIC COMAS i PARER i XAVIER SIMÓN MIRANDA




La Casa Francisco Oliva ocupa un lloc privilegiat i estratègic a l'inici de la Rambla fent cantonada amb Pelai. Va ser aixecada el 1871 segons un projecte del mestre d'obres i arquitecte Ramon Portusach i Barrató. La façana de Pelai és de més llargària i està composada per quatre seccions verticals de finestres mentre que al costat de la Rambla només n'hi ha tres. La construcció original es reduia a planta baixa i tres alçades amb la façana coronada per una cornisa llisa sense cap element sobresortint. 
A començaments del segle XX el fotògraf Amadeo Mariné va instal·lar el seu estudi sobre el terrat de la finca com era habitual en els retratistes de l'època. 

*1871.- Plànol del projecte original amb baixos i tres alçades. (Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

*1900's.- La Casa Francsico Oliva amb els Magatzems El Globo als baixos i l'estudi del fotògraf Amadeu al terrat


*1905.- Una altra imatge de l'estudi fotogràfic del retratista Amadeo Mariné instal·lat sobre el terrat de l'edifici.

Aquella senzillesa original de la Casa Francisco Oliva va desaparèixer el 1917 quan la finca va ser objecte d'una remunta que li va afegir dues alçades més i un templet sostingut per columnes que s'aixecava sobre al vèrtex de la cantonada entre Pelai i Rambla de Canaletes i li donava un aspecte més senyorivol i monumental. L'increment d'alçada i el seu emplaçament el varen convertir en un edifici idoni per instal·lar-hi rètols lluminosos que aparegueren sobre el terrat al poc temps de finalitzada la remunta. El paper de fumar Zig-Zag i el remei pel mal de cap Sello Yer van ser els anuncis que durant més anys varen presidir el terrat de l'edifici a un i altre costat del templet.


*1920's.- Dues imatges de la façana de la Casa Francisco Oliva amb el templet original 

Durant el franquisme el templet fou reformat i cap a finals dels anys 1950's va perdre la seva coberta original probablement com a conseqüència dels desperfectes derivats del pas del temps i qui sap si també dels bombardejos i combats que l'entorn de la Plaça Catalunya va viure durant el conflicte bèlic. L'espai va ser tancat i les seccions entre columnes van esdevenir finestres.

El templet abans i després de la reforma.

*1982.- L'edifici amb el templet ja reconvertit en una torreta tancada i amb la façana curulla de reclams publicitaris.(Foto: Rosa Feliu / Arxiu Nacional de Catalunya

L'any 2015 l'edifici va ser objecte d'una restauració a fons de la seva façana. Sortosament la intervenció va incloure també la reconstrucció i recuperació del templet segons el seu aspecte original amb la coberta que havia perdut feia més de 60 anys.

*2014.- Plànol del projecte de rehabilitació de la façana de l'edifici amb la recuperació del templet i altres elements de la façana.


*2015.- La façana i el coronament modificat del templet, poc abans de l'execució del projecte de recuperació de l'original. (Fotos: Xavier Simón)


*2016.- El templet, la cúpula i les balaustrades del terrat sortosament recuperats. (Foto: Xavier Simón)