diumenge, 11 d’octubre del 2015

FIAT HISPANIA. Plaça Catalunya 14. (1932-1937)

Agraïments  a JORGE ÁLVAREZ


*1932.- Imatge exterior del local de Fiat Hispania S.A. a la Plaça Catalunya. (Foto: A. Merletti)

Situada als baixos de la Casa Joan Girona, aquesta central de la filial espanyola de la marca italiana FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino) va ser projectada per l'arquitecte Jaume Mestres Fossas el 1931 i oberta al públic l'any següent. 
El seu interior acollia un espai d'exposició d'automòbils i un altre destinat a oficines. L'empresa torinesa FIAT acabava d'adquirir la Hispano-Suiza i s'anava consolidant al mercat espanyol a través de Fiat Hispania S.A., empresa fundada a Madrid el 1919 i dedicada inicialment a la importació de vehicles italians de la marca.

Com es pot apreciar a la foto que encapçala l'article, al rètol de la botiga apareixia també el logotip de la marca Hispano Suiza, que FIAT acabava de comprar.



*1932.- Dues imatges de l'interior del local a la secció d'exposició de vehicles. (Fotos: A. Merletti)

*1932.- El sector dedicat a oficines. (Foto: A. Merletti)



*1932.- El FIAT 508 de 8 CV va ser la gran novetat de la marca quan es va obrir la botiga de Plaça Catalunya. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. 30-11-1932)  

*1934.- Una imatge de la vorera Besòs de Plaça Catalunya. La fletxa groga indica l'emplaçament de FIAT Hispania. (Foto: Albert Oliveras. AFCEC)

El local de FIAT Hispania a Plaça Catalunya va tancar a començaments del 1937 per les circumstàncies derivades de l'aixecament militar contra la República. Acabada la Guerra Civil el ball Salón Rigat va ocupar aquell local a partir de 1941.