dissabte, 30 de gener del 2016

MENJADOR INFANTIL D'AUXILIO SOCIAL. Carrer Sant Oleguer (1941)


*1941.- Interior del menjador el dia de la inauguració (Foto: Josep Brangulí)
 

El dia 7 de novembre de 1941 una comitiva d'autoritats encapçalada pel governador civil Antonio Correa Véglison i per l'alcalde Miguel Mateu varen inaugurar oficialment un menjador social infantil i una Cocina de Hermandad al carrer Sant Oleguer al bell mig del Barri Xino.


Es tractava d'un equipament públic obert ja anteriorment per Auxilio Social, entitat falangista creada amb l'objectiu de donar suport als més desvalguts, orfes i vídues. Evidentment el tracte no era el mateix si els desvalguts eren de família del bàndol nacional que del republicà. La Obra, que era el nom que utilitzaven els falangistes per referir-se a l'Auxilio Social, havia estat fundada per Mercedes Sanz Bachiller, vídua d'Onésimo Redondo, durant la Guerra Civil en el bàndol dels sublevats. S'inspirava clarament en el model del Winterhilfswerk (auxili d'hivern), desenvolupat a l'Alemanya nazi.
L'acte de la inauguració va ser poc més que una manifestació de propaganda. La pulcritud que mostren les fotos que Josep Brangulí va captar el dia de la inauguració poc tenia a veure amb el que seria l'activitat habitual d'aquest centre. Posteriorment, el menjador social va ser batejat amb el nom de Nuestra Señora de los Angeles.  

*1941. Miguel Mateu i Correa Véglison creuen unes paraules en el moment d'abandonar el local. Els cotxes oficials amb la bandera de la falange els esperen a la porta. (Foto: Josep Brangulí)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada