dimarts, 26 d’abril del 2016

LA SELECTA. Merceria i Passamaneria. Rambla de Catalunya (1931-2016)



La primera botiga de La Selecta va obrir a l'any 1931 i era emplaçada al número 102 de la Rambla de Catalunya, just davant de la que a partir del 15 de maig de 1942 seria àmpliament coneguda pels barcelonins com un dels comerços més emblemàtics dels especialitzats en productes de passamaneria i merceria.
Allà, als baixos del número 109, entre Provença i Rosselló, el negoci d'Arturo Delcor va continuar després de la Guerra ocupant el local que havia estat d'un taller de motos. A partir d'aleshores la família Delcor va consolidar el seu negoci fins a convertir-lo en un clàssic entre les mestresses de casa.
El fet que la botiga estigués atesa sempre per senyors proporcionava un alicient extra a les clientes que valoraven el fet que persones del sexe contrari les orientessin sobre els productes a emprar en unes activitats típicament femenines.
A La Selecta era fàcil trobar-hi aquell botó estrany que semblava no tenir igual, cremalleres de tots els estils i colors, una  varietat infinita de fils de cosir, serrells per als jocs de taula, cortines... 
Les merceries van començar a ser una espècie botiguera en vies d'extinció a partir dels últims anys del segle XX. Les poques que romanien en actiu s'esforçaven a conservar aquella solera de les coses antigues, tot i que anaven caient irremissiblement al compàs dels nous temps i de les noves regles del consumisme i el comerç.
Quan a mitjans d'abril de 2016 el germans Delcor, pròxims a la seva jubilació, van anunciar el tancament de La Selecta un esglai de pena i de nostàlgia va recórrer la pell de moltes dones i alguns homes que hi anaven regularment a resoldre els seus petits problemes casolans.

*2012.- Els neons de l'entrada eren un signe d'identitat de La Selecta. (Foto: Marcel Albet Guinart)