diumenge, 5 de juny del 2016

CASA DE MÀQUINES DEL MOLL DEL DIPÒSIT. Port Vell (1886-1941)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ, VALENTÍ PONS TOUJOUSE i ALFRED PUIG 

Cap a finals del segle XIX la incorporació de grues hidràuliques als molls del Port de Barcelona era una necessitat urgent per poder fer front a les necessitats comercials portuàries que només disposaven d'estructures mogudes per la força humana.   
L'any 1886 el subdirector del port Julio Valdés va projectar aquest petit edifici portuari per instal·lar-hi tota la maquinària necessària per donar d'energia a les grues hidràuliques. Arquitectònicament era format per diversos volums amb una xemeneia de vint metres d'alçada que acompanyava el complex. Se la coneixia com Casa de Màquines i la seva construcció és anterior al Palau de Mar que acolliria els Magatzems Generals del Dipòsit a partir del 1900.

*1888.- La Casa de Màquines poc després de la seva inauguració. L'edifici de l'esquerra és el taller de reparacions metàl·liques. (Foto: Pau Audouard / MNAC)

El 1898 es va acometre la instal·lació de noves màquines motrius, generadors i acumuladors hidràulics que van ser proveïts per La Maquinista Terrestre y Marítima, empresa que en va resultar adjudicatària per concurs públic.

*1898.- Una altra imatge de l'edifici darrera del qual començaven a aixecar-se els Magatzems Generals del Dipòsit (actual Palau de Mar)

*1901.- Capítol dedicat a la Casa de Màquines a la Memòria de la Junta d'Obres del Port corresponent a l'any 1900 





L'any 1903 es va plantejar l'enderrocament de la Casa de Màquines, així com el del petit edifici annex que acollia el taller de reparacions metàl·liques, dins del pla de substitució de les grues hidràuliques per grues elèctriques i de reurbanització de la zona del Moll del Dipòsit. Finalment però es va desestimar fer desaparèixer l'edifici que va continuar dempeus. 

*1904.- Fragment de la Memòria del Port de Barcelona de l'any 1903, que preveia l'imminent enderroc de la Casa de Màquines 

El 1909 l'edifici va ser ampliat amb l'afegitó d'un primer pis per a l'administració de la Junta d'Obres del Port. 

*1900's.- La Casa de Màquines apareix en aquesta imatge rera el monument a Antonio López (Foto: Angel Toldrà Viazo)

*1927.- Vista aèria de l'entorn del Pla de Palau i el port amb la Casa de Màquines identificada dins el requadre groc. (Foto: Josep Gaspar i Serra. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

Durant la Guerra Civil el vell edifici de la Casa de Màquines va ser una de les instal·lacions portuàries més castigades pels bombardeigs de l'aviació feixista italiana aliada de Franco. Acabat el conflicte bèlic havia quedat altament malmès, per la qual cosa es va decidir el seu enderroc definitiu executat a l'any 1941.