diumenge, 30 d’octubre de 2016

CASA VIDAL RIBAS. Passeig de Gràcia 19. (1863-1960)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, ENRIC COMAS i PARER i ELOY FC

*1933.- Vista exterior de la Casa Vidal Ribas (Foto: Josep Brangulí)

Aquest palauet de línies neoclàssiques amb planta baixa i dues alçades va ser una de les primeres edificacions del Passeig de Gràcia. Lluís Permanyer [1] situa la seva construcció a l'any 1863. Projectat per l'arquitecte Jeroni Granell va ser aixecat gairebé a la cantonada amb Diputació al costat del xalet de César Ortembach. Era un edifici a quatre vents que disposava d'un espaiós jardi a la part del darrera.

*1932.- Emplaçament de la Casa Vidal Ribas sobre un plànol municipal (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

El 1932 la Lliga Regionalista, que fins aleshores tenia les seves oficines centrals al carrer Boters, va passar a ocupar el pis noble i principal de l'edifici on va establir la seva nova seu. 


*1932.- Dos retalls de premsa sobre la instal·lació de la seu de la Lliga Regionalista al pis principal de l'edifici. (Font: Hemerotca La Vanguardia)

Acabada la Guerra Civil els baixos de l'edifici van ser ocupats a partir dels inicis de 1940 fins al 1944 per la Sala Barcino, dedicada a exposicions d'art, bàsicament pintures. Posteriorment els salons van ser ocupats per la botiga de Perfumeria Magda
La Casa Vidal Ribas va ser enderrocada cap a començaments dels anys 1960's. Sobre el solar resultant s'hi va edificar l'edifici del Banco Exterior de España, inaugurat l'11 de desembre de 1963, i que amb el pas dels anys acolliria la seu de la Borsa de Barcelona.

*1958.- L'edifici en els seus últims anys abans de l'enderroc. (Foto: TAF)*1960.- Dues imatges de l'inici de l'enderrocament de la Casa Vidal Ribas. Al número 17 ja s'havia construit un altre edifici d'oficines. (Foto: TAF)

*1968.- L'edifici d'oficines del Banco Exterior de España enlairat sobre el solar on hi hagué la Casa Vidal Ribas. Actualment acull la Borsa de Barcelona.

[1].-  Permanyer, Lluís. Biografia del Passeig de Gràcia. Edicions la Campana. 1994