dissabte, 29 d’abril del 2017

GALERIAS LA EQUITATIVA. Passeig de Gràcia / Consell de Cent. (1955-1960's)


Façana de l'edifici de La Equitativa a Passeig de Gràcia / Consell de Cent

L'any 1955 es va inaugurar a la cantonada del Passeig de Gràcia amb Consell de Cent la nova seu de l'entitat d'assegurances i riscos La Equitativa-Fundación Rosillo, fundada a Madrid el 1882, que fins aleshores havia tingut les seves oficines barcelonines a la Via Laietana 54.
Aquest nou edifici, projectat per l'arquitecte tarragoní Francesc Joan Barba Corsini (1916-2008) [1], contemplava una superfície comercial en les seves plantes inferiors, que integrava el concepte de galeria amb botigues diverses agrupades en un espai comú.  En total disposava de dinou espais per a botigues, distribuïdes en quatre nivells (soterrani, planta baixa, altell i primer pis). Primerament es van inaugurar les botigues que tenien accés directe a nivell de carrer. La companyia aèria italiana LAI, una oficina de turisme també italiana, la cafeteria Milán i una botiga d'electrodomèstics (Georgia) van ser les primeres en obrir i posteriorment s'hi afegiria la de Giménez y Simorra de moda i teixits.  
Al gener de 1956 s'hi incorporaren les de l'altell i la primera planta que completaven la galeria comercial. Hi destacaven l'ampliació del Milan per acollir-hi el restaurant, una agència de viatges i la perruqueria femenina Capri entre d'altres.
Més dificultats tingueren les botigues del soterrani que mai arribaren a ocupar-se en la seva totalitat

*1956.- Al gener d'aquell any ja estaven pràcticament en funcionament totes les botigues de les galeries llevat de les del soterrani (Font: Hemeroteca La Vanguardia). 

*1956.- Publicitat de la perruqueria per a senyores Capri, un dels comerços que es va instal·lar a la planta primera de les Galerias La Equitativa. El 1961 va ser ampliada ocupant un altre dels espais comercials de les galeries. (Font: La Vanguardia)
 
Posteriorment al novembre de 1962 es va incorporar la Galeria Belarte, si bé el concepte de galeria comercial es va anar diluint progressivament per la posició privilegiada que tenien els locals amb accés directe a nivell de carrer des del passeig de Gràcia o Consell de Cent en relació a les situades a les altres plantes.   


[1].- Barba Corsini va rehabilitar als anys 1950's tretze apartaments als àtics de La Pedrera de Gaudí. Aquesta intervenció va ser eliminada al 1996 quan Caixa Catalunya va comprar l'edifici. 

1 comentari: