dimecres, 6 de desembre del 2017

BEGUDES GASEOSES GIGANTE. Carretera de La Bordeta 57-59 (1928-1970's)

 
L'empresa de begudes carbòniques de Francisco Fernández va instal·lar-se al barri d'Hostafrancs al 1928 amb fàbrica als números 57-59 de la carretera de la Bordeta, a mig camí entre el mercat del barri i l'estació de Magòria. El seu producte estrella era la gaseosa que es comercialitzava amb el nom de Gigante en ampolles d'un litre.



El negoci de Fernández va arribar a comercialitzar també vi escumós, una beguda semblant al que avui coneixem com cava, des de la finca de Mas Cuadrell situada a la localitat costanera de Sitges.

*1933.- Emplaçament de la fàbrica de Francisco Fernández al barri d'Hostafrancs. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Durant la postguerra l'empresa va passar a mans dels fills del fundador amb el nom de Hijos de F. Fernandez. En aquesta època va anar ampliant la seva gama de productes a d'altres begudes com la llimonada, comercialitzada a partir de 1952, però sempre mantenint la gaseosa com a  identificador de la marca.
 


*1951.- Retall publicat a La Vanguardia on s'advertia als consumidors de la marca de gaseosa Gigante de no deixar-se seduir per altres marques i imitacions de la seva beguda carbònica que l'oferien a preus més baixos.

*1957.- L'altre gran reclam que Gaseosa Gigante incloïa a la seva publicitat era el seu gran envàs de litre i mig, que permetia omplir nou gots en comptes dels sis habituals en altres marques de gaseosa. 
 
En els últims anys la marca de gaseosa Gigante pertanyia al grup LICSA (La Industrial Carbónica S.A.) que comercialitzava un gran nombre de marques de begudes refrescants carbòniques.

*1960's.- Ampolla serigrafiada de Gaseosa Gigante corresponent a l'època que era embotellada per LICSA

6 comentaris:

  1. Esta es la que recuerdo con más profusión, la serigrafiada.

    En mi libro "Las sombras se equivocaron de dueño", la saco a colación:
    " ...Era (la Azucena), la única de los cinco que sabía descifrar sin temor a equivocarse los sabores de las cuatro gaseosas que se consumían en las barracas: La Gigante, la Stel, la Rumbo y la Casera".

    ResponElimina
  2. Por cierto, si desea ud. tener a mano una serie de datos sobre nombres de los productos de los años 60, en el libro antes señalado los encontrará.
    No tiene más que ir a la guia Aladi de la red de bibliotecas de Barcelona ( le adjunto el enlace ) y poner el título que le he dejado en el anterior escrito. Creo que sacará material para su bloc.
    Salut

    http://aladi.diba.cat/

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies Miquel, segur que em serà d'un gran profit.

    ResponElimina
  4. Qui en te una ampolla de la Gigante.??

    ResponElimina
  5. Era la fàbrica del meu besavi !! Quina il·lusió trobar aquest blog.

    ResponElimina