diumenge, 15 de gener del 2017

FASHION CAFÉ BARCELONA. Passeig de Gràcia/Aragó (1996-1998)


 
Fashion Cafè, una franquícia d'aquesta marca internacional de restaurants, va obrir a finals de 1996 el seu establiment a Barcelona. El complex lúdic incorporava restaurant, bar i discoteca, en dos nivells sobre una superfície de 2.000 metres quadrats. El local es va instal·lar als baixos de l'antic edifici de la Societat Anònima Cros a la cantonada del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó.
La inauguració es va fer el 14 de desembre de 1996 envoltada de tota solemnitat. En consonància amb el  nom de l'establiment els organitzadors van portar a Barcelona a les tops-models Claudia Schiffer, Elle MacPherson i Naomí Campbell, que aleshores es trobaven al cim de la fama d'aquest sector i de les quals s'anunciava que tenien una participació en l'empresa. El local de Barcelona havia suposat una inversió de 750 milions de pessetes de l'època (uns 4 milions i mig d'euros). A l'interior del local s'hi podien veure dissenys originals de vestits de les firmes de moda més acreditades del moment  
 
*1996.- Elle MacPherson, Claudia Schiffer i Naomí Campbell a la roda de premsa d'inauguració del Fashion Cafè barceloní.

El primer Fashion Cafè havia estat obert al Rockefeller Center de Nova York per iniciativa dels italians Francesco i Tommaso Buti. El projecte intentava unir moda, restauració i oci i va continuar amb el local de Londres. La pretensió era obrir una cadena de locals temàtics a les ciutats més importants del món vinculades a la moda a l'estil dels Planet Hollywood  dels Hard Rock Café.
Tot plegat però, acabaria esdevenint un fracàs sonat amb acusacions d'estafa, frau i blanqueig de diners per part del govern federal dels Estats Units contra els dos promotors italians.
La seu barcelonina del Fashion Café s'havia adjudicat a l'empresari d'hoteleria Emilio Rodríguez Villar que va portar la gestió del local que acabaria tancant al cap d'un any i vuit mesos (agost de 1998) engolit per l'escàndol general que s'havia generat als Estats Units. Un trist i rapid final per un negoci que en els dies previs a l'obertura havia generat gran expectació i cues al carrer de demandants de feina per ocupar algun dels 250 llocs de treball que l'empresa havia previst per Barcelona.

*1996.- Retall de La Vanguardia sobre les llargues cues que es van formar per obtenir feina al Fashion Café. (Foto: Patricio Simon)

La breu història del Fashion Cafè de Barcelona va quedar tristament vinculada a un episodi tràgic. L'accident que el 28 de novembre de 1997 es va produir quan un vehicle va envair la vorera davant del local i atropellà diversos vianants al costat del semàfor d'Aragó. El balanç va ser de diversos ferits i una noia de tretze anys morta. El conductor va al·legar que s'havia distret a causa de l'anunci de llenceria que figurava a gran format en un dels aparadors del Fashion Café.

*1997.- La Vanguardia del dia 29 de novembre publicava aquest croquis sobre l'accident produït davant del Fashion Café. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Cliqueu a sobre per ampliar-lo)

El tancament del local es produïa només una setmana després que la macrobotiga discogràfica Virgin, al xamfrà del Passeig de Gràcia amb Gran Via, abaixés també definitivament la persiana.